Raspunsul este negativ deoarece persoana care doreste sa obtina permisul de conducere trebuie sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care se solicita examinarea .
Existenta unor astfel de deficiente(handicapuri) nu permit ca persoana sa fie agreata pentru examinarea teoretica si practica
Examenul medical este conditie sine qua non.
Daca la controlul medical pentru preschimbarea permisului se constata ca acea persoana sufera de o astfel de afectiune , medicul care l-a examinat este obligat prin lege sa sesizeze politia rutiera si sa faca cunoscuta afectiunea de care sufera conducatorul auto.
De asemeni aceasta obligatie revine si medicilor de familie.
In privinta deficientelor de auz , pot fi admise persoane numai daca exista posibilitati de compensare ale deficientelor conform Ordinului nr.1162/2010 al Ministrului Sanatatii publicat in MO nr.631/08.09.2010 :
2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidatii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităti de asistentă medicală autorizate. Se acordă o atentie deosebită examinării medicale, tinându-se seama de posibilitătile de compensare.
N.B.
Nu cred ca poate fi vorba despre persoane surdo-mute , ci de cele cu afectiuni care pot fi compensate prin diverse aparate(de exemplu, proteze auditive)
Raspunsul este afirmativ. OUG 195/2002 stabileste ca "Afecţiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule sau tramvaie se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice şi se aprobă prin ordin al ministrului"
Primul astfel de ordin, Ordinul nr. 87 (abrogat) din 03/02/2003 cuprindea printre afectiunile incompatibile cu statutul de conducator auto : "Afecţiuni vestibulare centrale sau periferice necompensate sau necorectabile prin tratament, Surditate totală bilaterală, Deficienţă auditivă peste 50%, necorectabilă prin protezare auditivă ".
Doar ca in 2010 a fost inlocuit de Ordinul nr.1162/2010 care in Norme nu mai listeaza aceste afectiuni DELOC. Articolul 2 citat mai sus de dl. r.gabi se refera la conducatorii din Grupa 2, care in ordin este definita ca soferi de "autovehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E". La grupa 1 (categoria B) lista de afectiuni nu cuprinde limite privind capacitatea auditiva.
De altfel, Ordinul 1162/2010 implementeaza Directiva europeana 2006/126/CE, care recomanda adaptarea conditiilor de acordare a permisului de conducere "pentru a favoriza accesul persoanelor cu handicap fizic la conducerea vehiculelor." .
Este cunoscut ca atat in SUA cat si in tarile din Vestul Europei, persoanele cu hipoacuitate oricat de pronuntata sofeaza (instaleaza oglinzi mai mari, au dispozitive speciale samd). De altfel, poti fi si pilot de avion surd, nu e vreo restrictie:)
Personal consider ca accesul unor persoane cu handicap de auz sa fie drastic restrictionat deoarece acestia au nevoie de o perioada foarte mare de adaptare la conditiile de trafic si din acest motiv reprezinta un pericol pt participantii la trafic.
Pot da de permis?
TheRoW
Buna ziua, as dori si eu sa va intreb daca pot da de permisul de conducere.
Subliniez ca am probleme cu auzul dar am aparate auditive si aud foarte bine cand ... (vezi toată discuția)