avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general corectie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

corectie

Buna,
Am preluat de curand contabilitatea la o firma si am constatat ca s-a omis sa se inregistreze in contabilitate achizitia spatiului unde isi desfasoara activitatea. Tin sa precizez ca spatiul a fost cumparat in 2008 :(. Cum inregistrez acum in contabilitate achizitia constructiei si a terenului si amortizarea aferenta?
Va rog mult sa ma ajutati. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 13:42, 10 Iulie 2011
Inregistrati factura (contractul de cumparare) :
% = 404
212
211
si TVA daca este cazul
Daca spatiul a fost si este folosit pentru desfasurarea activitatii, amortizarea cladirii ( terenul nu se amortizeaza) sunt cheltuieli deductibile.
Veti inregistra cheltuiala cu amortizarea cu ajutorul contul 117 analitic distinct( erori ani precedenti) = 2812
Va trebui sa faceti modificare la D 100 si D101 PENTRU 2008, 2009, 2010 si D 100 la trim. I 2011.
Daca sunteti platitor TVA si achizitia a fost cu TVA, aveti regularizari TVA deductibil.

Dar, va pun urmatoarele intrebari:

1) Cladirea si terenul, nu au fost achitate ?
2) Sau au fost achitate cu aport asociat/asociati?
3) La primarie, au fost inregistrate, s-au platit taxele locale? (impozitul pe cladire si teren?)
4) In baza a ce s-au inregistrat cheltuielile cu utilitatile?
5) Daca va desfasurati activitatea acolo, a fost inregistrat ca punct de lucru sau sediu social (dvs. stiti mai bine destinatia) la Registrul comertului si la Administratia financiara?
6) Au fost autorizate activitatile ce se desfasoara in aceasta locatie?
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema contabilitate iclaudia19 iclaudia19 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema Întreprinderea Alfa achizitioneaza o cladire la costul de 100.000 lei cu terenul aferent al carui ... (vezi toată discuția)
Achizitie spatiu comercial denisa2011 denisa2011 buna ziua, am achizitionat un spatiu comercial de la un II fara TVA ce note contabile fac pentru inregistrarea spatiului?? va multumesc! (vezi toată discuția)
Investitii la un spatiu inchiriat tatiana1 tatiana1 Buna seara, am urmatoarea situatie: La un spatiu inchiriat a fost montata tamplarie termopan , s-au efectuat lucrari de inlocuire pardoseala,inlocuire de ... (vezi toată discuția)