avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare contract de munca si probleme datorate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare contract de munca si probleme datorate neinregistrarii

Salut,

la un punct de lucru al firmei pe care o administrez, s-a intamplat urmatoarea situatie: am angajat o fata. I-am facut toate documentele necesare ( contract de munca, adeverinta de la medic, copii dupa CI etc ), insa nu am inregistrat contractul de munca. Contractul este semnat inclusiv de angajata.
Aceasta din cauza ca am o contabila prost informata, ea nestiind ca se poate inregistra contractul de munca si fara a avea cartea de munca.
Angajata respectiva sustinea ca a avut carte de munca la firma unde a lucrat inainte, am trimis-o de mai multe ori sa o aduca, insa nu a venit cu ea.
Din pacate situatia a durat mult, si pana la urma mi-a facut reclamatie la ITM, cu pile, asa incat luni la prima ora, dupa neintelegerile pe care le-am avut sambata la punctul de lucru cu angajata, a si venit control de la ITM.

Respectiva a furat din gestiune, insa nu pot proba acest lucru decat cu martori, neavand actele in regula nu i-am putut preda pe semnatura. Si am fost si neglijent.

Cel de la ITM mi-a pus in vedere ca sa inregistrez contractul. Mi-a dat desigur si amenda pt ca lucreaza la 'negru' desi i-am explicat situatia.

Cum ma sfatuiti sa scap? Nu vreau ca respectiva sa mai lucreze pentru mine sub nici o forma, si nici nu intentionez sa ii mai inregistrez contractul de munca. Am luat amenda deja, asa ca nu vad la ce sa ii mai definitivez formele legale.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:22, 6 August 2008
Calea cea corecta este inregistrarea contractului de munca si inceperea procedurii de cercetare discipinara prealabila: convocati in scris angajata, formati o comisie de disciplina, luati declaratii de la angajata in cauza si alti angajati (martori), dispuneti incetarea contractului de munca disciplinar conform
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului în următoarele situatii:
a) în cazul în care salariatul a săvârsit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinară;


Chiar daca contractul individual de munca nu a fost inregistrat la ITM, conform Codului Muncii se poate face dovada lucrului prin orice mijloace posibile, atat de catre angajator, cat si de catre angajat.
Legat de inregistrarea contractului de munca la ITM sunt necesare: contractul individual de munca in 3 exemplare. copi CI/BI, copie certificat nastere, copie certificat casatorie daca e cazul, copie ultima diploma de studii si declaratie ca are / nu are carnet de munca. Este necesar sa aveti un Inspector de Resurse Umane care sa se ocupe de aceste aspecte si nu o contabila care sa se ocupe de acest domeniu.
In alta ordine de idei, nu este obligatoriu sa aiba "pile" la ITM pentru a va trimite controlul, este de ajuns un telefon dat si ii aveti "pe cap" si nu se accepta munca la "negru" pentru nimic.
Va multumesc pentru raspuns.

Ideea este ca sambata cand am verificat situatia incasarilor/stocuri, angajata a parasit pur si simplu sediul firmei, duminca seara am primit telefon de amenintari de la tatal ei, iar luni la prima ora a venit la lucru pentru 4 minute, imediat aparand si inspectorul ITM.

Apoi a plecat acasa, in prealabil semnand condica de prezenta si pentru plecare.
O parte un pic frumoasa pentru mine e ca inspectorul ITM a luat la el condica de prezenta sa o copieze, deci respectiva nu avea cum sa o semneze la ora 18 cand i se incheia programul.

Contractul este incheiat pe 1.06.2008, deja suntem in august, m-a tinut ca imi aduce cartea de munca sa o depun odata cu contractul. E vorba de un punct de lucru intr-o localitate mai indepartata, unde nu ajung decat rar.

Din pacate nu suntem o firma mare, sa avem departament special de Resurse Umane.

Daca mai sunt sfaturi, va multumesc mult. Chiar si daca nu sunt :)
Ma duc maine la ITM la mine sa vad cum inregistrez contractul.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
cipito, utilizator
Trebuie sa ii inregistrati contractul. Probabil in procesul verbal pe care l-a intocmit inspectorul va trecut si un termen nu? Dupa ce inregistrati contractul il puteti desface disciplinar (dar mare, mare atentie!!! sa urmati toti pasii necesari ca altfel va ataca decizia in instanta). Pe ce post ati angajat-o?
PS: Chiar daca nu sunteti o firma mare sa aveti un departament de resurse umane puteti plati un specialist, punctual, de fiecare data cand faceti angajari/concedieri. E mai ieftin si scapati de probleme.
Mergeti la ITM si inregistrati contractul individual de munca. Trebuie sa aveti la dvs si o copie de pe procesul verbal .de control, intrucat ati depasit termenul legal de inregistrare al c.i.m.

Angajarea unei persoane nu este conditionata de detinerea sau nedetinerea unui carnet de munca. Cei care detin un carnet de munca pot fi angajati fara a prezenta carnetul de munca. La angajare trebuie sa dea o declaratie prin care se specifica ca detin carnet de munca pe care-l vor prezenta ulterior intr-un anumit termen.

In cazul in care puteti dovedi ca respectiva persoana a savarsit o abatere disciplinara, atunci ii puteti desface c.i.m. numai dupa ce ati efectuat cercetarea prealabila disciplinara, potrivit dispozitiilor din Codul Muncii si ale CCMN.
cipito a scris:

Cel de la ITM mi-a pus in vedere ca sa inregistrez contractul. Mi-a dat desigur si amenda pt ca lucreaza la 'negru' desi i-am explicat situatia.

Cum ma sfatuiti sa scap? Nu vreau ca respectiva sa mai lucreze pentru mine sub nici o forma, si nici nu intentionez sa ii mai inregistrez contractul de munca. Am luat amenda deja, asa ca nu vad la ce sa ii mai definitivez formele legale.

Multumesc


Din cele relatate de dvs. nu reies anumite aspecte .....
In cazul in care activitatea prestata de persoana respectiva a fost evidentiata pe foile colective de prezenta iar persoana respectiva este "prinsa" pe statele de plata si pe declaratiile aferente lunii Iunie 2008 pe care le-ati depus deja (la data controlului) la anumite institutii, iar dvs. ati avut CIM incheiat si semnat de parti la data controlului (pe care l-ati prezentat inspectorului ITM care a facut controlul, acesta avand obligatia de a preciza aceste aspecte in actul de control) .... atunci puteti opta ptr. contestarea procesului verval de contraventie ptr. ca fapta a fost incadrata gresit ... in loc de "neinregistrare CIM in termenul legal" (art. 1 Legea 130/1999), ati fost sanctionat ptr. "munca la negru" (art. 16 alin 1 coroborat cu art. 276 alin. 1 lit. e Codul Muncii).
Daca nu era cuprinsa activitatea persoanei respective pe documentele enumerate mai sus .... atunci fapta a fost incadrata corect.

Iar ptr. faptul ca nu ii inregistrati CIM in urma controlului (masurilor dispuse in PV) riscati a alta amenda in baza Legii 108/1999, ptr. nerealizarea masurilor dispuse im PV.

Alte discuții în legătură

se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului? teotweety teotweety Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu vine la serviciu Ghica Mihaela Ghica Mihaela Buna ziua, Avem un angajat care este si asociat in SRL, pana in 06.2013 a fost si administrator si director general, dupa care a fost inlocuit din cauza ca ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara cristi 22577 cristi 22577 Lucrez ca tehnician la o firma de cablu.In octombrie2011 in urma unui inventar am fost scos lipsa 1900 ron pentru 19 telefoane,eu avand cu ce documenta ca ... (vezi toată discuția)