avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

as vrea sa stiu ce sanse am sa mi se acorde tutela exclusiva a fiului meu de 1 an, in conditile in care eu sunt in concediu de crestere a copilului,pe sotul meu nu il intereseaza de copil sau de nevoile acestuia,mentionez ca are probleme cu bautura si are un limbaj murdar si violent fata de mine si in prezenta copilului.Locuim toti 3la parintii mei,desi adresa de domiciliu este la socrii, nu putem locui la ei din cauza caracterului violent al socrului meu si a problemelor cu bautura pe care le are.As vrea sa stiu in cazul in care nu putem sa ne intelegem amiabil in privinta divortului,ce probe sau ce martori sunt mai potriviti pentru a-mi sustine cauza,mentionez ca parintii mei si prietenii nostri comuni au fost uneori martorii comportamentului dezinteresat al sotului fata de copil din pricina bauturii.
va multumesc anticipat pentru ajutorul si sfaturile voastre.
In situatia dvs este indicata introducerea unei actiuni de divort la instanta competenta ultimului domiciliu comun al sotilor.
In cadrul acestei actiuni , unul dintre capetele de cerer este incredintarea minorului(in afara de problema pastrarii numelui din casatorie,cu acordul sotului sau al redobandirii celui avut anterior acesteia,ca si capatul de cerere privind obligarea sotului la plata unei pensii de intretinere aferenta veniturilor realizate de acesta in ultimele sase luni).
Probele care se solicita in dovedirea actiunii sunt cele cu acte , interogatoriu pe capetele de cerere privind pensia si incredintarea minorului , martori pentru a dovedi culpa exclusiva a sotului in desfacerea casatoriei si a conditiilor mai bune pe care le oferiti minorului pentru crestere si educare , din punct de vedere social , moral si material si proba cu ancheta sociala , in cadrul careia se va pronunta printr-un referat autoritatea tutelara din cadrul primariei de domiciliu asupra conditiilor de crestere si educare oferite de parinti.
In urma administrarii probatoriilor de catre parti , instanta de judecata ,analizandu-le se va pronunta cu privire la actiunea de divort , la capetele de cerere ale acesteia , mentionate mai sus.
In privinta probei cu martori este indicat sa audiati martori care nu sunt rude si care cunosc relatiile dintre dvs ,dar si grija pe care o manifestati pentru cresterea si educare minorului , tocmai pentru o mai buna credibilitate a acestora.
In limita posibilitatilor materiale , este bine sa apelati la sprijinul unui avocat pentru a va sustine cauza in instanta in mod profesionist
Desfacerea casatoriei poate avea loc prin acordul celor impricinati, indiferent de pozitia procesuala cu privire la cresterea si educarea copilului minor.
Acesta e incredintat unuia dintre parinti, in vederea protejarii interesului superior al acestuia, conform legii 272/2004.
(institutia "custodiei comune " nu este reglementata ).

Asadar , in caz ca veti face dovada cu martori , inscrisuri, interogatoriu,ca va exercitati cu probitate atributiile parentale, instanta de judecata va aprecia ca fiului ii e mai bine alaturi de dumneavoastra .

Succes.
incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii

Art. 1. - (1) Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
(2) Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.

Art. 66. - (1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii,
mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori
violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol
creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire domiciliu mihai_stanciu mihai_stanciu Buna seara, Dupa 22 ani de casatorie fost anuntat de sotie ca are pe altcineva.Am inchiriat un apartament in acelasi oras,dar nu stiu daca ma pot muta in ... (vezi toată discuția)
Divort laurica.ionica laurica.ionica Buna! Am si eu o intrebare, cum imi pot ajuta prietena sa divorteze?ea s-a casatorit de la 19 ani si a facut un bebe.in prezent prietena mea are 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor dulcedor dulcedor buna ziua va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in cazul acesta;sotul a intentat proces divort ,are avocat si cere desfacerea casat. din vina mea si ... (vezi toată discuția)