Sunt foarte multe cazurile in care din casatoria ce se desface au rezultat unul sau mai multi copii minori si se pune problema incredintarii spre crestere si educare unuia dintre parinti. Merita precizat ca stabilirea culpei unuia dintre soti in pronuntarea divortului nu prezinta importanta numai prin ea insasi pentru incredintatrea copilului minor. Acesta poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele lui sunt in acest sens, considerandu-se ca un sot rau (impotriva caruia s-ar fi pronuntat divortul) poate fi un parinte bun.
Raportul de ancheta sociala retine date privind conditiile in care este crescut minorul, cine si cu ce contribuie la ingrijirea,cresterea, educarea lui, de care dintre parinti este atasat mai mult.
Criteriul dupa care se va ghida instanta este interesul copiilor minori, urmarindu-se factori precum: varsta copilului, sexul acestuia, starea sanatatii lui, posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti, interesul si grija manifestata de parinti in timpul convietuirii si dupa despartirea in fapt, legaturile de afectiune stabilite intre copil si fiecare dintre parinti, starea sanatatii parintilor, profilul socio-moral al parintilor, conditiile pe care parintii le pot oferi, etc.
Buna seara!
Daca abia ati primit citatia si urmeaza primul termen de judecata,puteti sa depuneti actiunea dvs.(care se numeste in cazul de fata cerere reconventionala) si sa cereti desfacerea casatoriei din culpa sotului, incredintarea copilului catre dvs, pensie intretinere,etc.
In urma probatoriului administrat in cauza(martori,inscrisuri,interogatoriu,ancheta sociala) instanta va stabili culpa partilor si va incredinta minorul , stabilind si pensia de intretinere .Daca minorul a implinit 10 ani, va fi audiat in camera de consiliu.