avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

care sunt cotele in cazul unei succesiuni intre doi frati vitregi dupa moartea celui de-al doilea parinte
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 22:51, 12 Iulie 2011
Buna ziua, revin cu aceeasi rugaminte, sa aflu care este legal partea mea de mostenire dintr-un intreg, care sunt cotele la care am eu dreptul si care sunt cotele la care are dreptul sora mea ( mentionez ca este copil din casatorie anterioara celei cu mama mea).Care este cota care era partea mamei si cat aveam noi dupa succesiunea tatalui decedat in 2006( succesiune care nu este facuta). Acum la decesul mamei sora mea mai are parte de mostenire in afara de cea de pe urma tatalui meu?
Doresc cateva lamuriri deoarece as dori sa ne intelegem sa-i dau partea ei in bani si sa fac actele pe un singur nume , sa nu existe cheltuieli duble.
Ea ar dori sa trecem peste succesiune de la tata si sa facem doar de pe urma mamei ? In acest caz cat este partea ei si cat a mea ?
Simt ca sunt ceva date care imi scapa ( pe care sora mea le cunoaste si eu nu).
Vreau ca acest partaj sa fie corect pentru ambele parti ( sa nu fac aceste acte in necunostinta de drepturile mele si ale ei) .
Multumesc anticipat pentru timpul acordat si informatiile primite.
Ar trebui sa dati totusi mai multe amanunte. Apartamentul era bun comun sau apartinea doar unuia dintre soti?

Daca apartamentul era bun comun, dupa moartea tatalui mama dvs avea 1/2 proprietatea ei. Cealalta cota de 1/2 se impartea intre mama dvs. (careia ii revenea 1/4) si dvs. si sora dvs. care impreuna aveati 3/4 (adica 1/7 de fiecare). Asta i se cuvine surorii dumneavoastra, intrucat dupa mama dvs. nu are dreptul la mostenire.
Daca apartamentul e doar al mamei eii nu-i revine nimic, iar daca apartamentul este doar al tatalui faceti dvs. socoteala dupa cum v-am scris mai sus. Mamei ii revine 1/4 restul se imparte in mod egal intre dvs si sora.

Daca apartamentul apartinea ambilor soti nu aveti cum sa faceti doar succesiunea dupa mama. Se face intai succesiunea dupa tata, unde ca mostenitor apare si mama, pt a se putea determina masa succesorala dupa mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună!vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!eu ... sicutza68 sicutza68 Bună!Vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!Eu și sora mea nu suntem frați buni ,de la același tată,(bunurile au fost cumparate împreună ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)