avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Mama mea a fost casatorita 3 ani cu barbatul cu care a trait inainte timp de 15 ani in concubinaj. Nu au avut copii impreuna, fiecare dintre ei avand din prima casatorie cate un copil. Inainte de a legaliza casatoria, cu 10 ani inainte, au cumparat impreuna un apartament in cote egale. Dupa decesul sotului ei, acum 3 luni, copilul acestuia din prima casatorie, care nu locuieste in tara vrea sa o scoata pe mama ( eu fiind celalalt copil) din casa in care locuieste pentru a-si lua partea de mostenire, deoarece mama nu are o suma de bani pe care sa i-o dea in schimbul partii care i se cuvine. Pentru mama care este batrana, a vinde casa in care a trait atatia ani cu sotul sau este o mare problema de natura sentimentala si chiar materiala. Ce sanse ar avea sa ramana pana la moarte in aceasta casa, fata fostului ei sot nedorind acest lucru. Va rog sa ma ajutati. va multumesc..
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 16:37, 12 Iulie 2011
Ati realizat partajul? Mama are 1/2 din apartament + 1/4 din cealalta jumatate a sotului. Mama detine 62,5% din apartament si are un drept de abitatie temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la data deschiderii succesiunii.

Incercati sa ajungeti la un acord cu fratele ca mama sa plateasca in transe lunare sulta.

Pentru inceput mama sa dea o declaratie la notar de acceptare a succesiunii. Ea oricum are cota majoritara, jumatatea ei ( bun propriu) si va mosteni 1/4 din jumatatea sotului defunct. Din acea jumatate, fiica lui are 3/4.
Sa nu se consume degeaba, sa nu plece amiabil, sa o lase pe fiica defunctului sa inceapa procedura dezbaterii succesiunii, din cele spuse nu prea e cale de intelegere amiabila la notar, asa ca probabil se va apela la instanta. La iesirea din indiviziune ( partaj), mama sa solicite atribuirea imobilului si plata sultei catre respectiva. Intre timp incercati sa faceti rost de bani.
Succes!
Va multumesc. In cat timp mama trebuie sa-i dea sulta? Se pot stabili rate lunare? mama mai poate face dovada cu facturi ca toate bunurile din casa si amenajarile care s-au facut in momentul cumpararii apartamentului , au fost facute de ea.
Exista vreo posibilitate ca mama sa fie scoasa din casa, chiar daca ofera aceasta sulta de 37.5% daca fiica defunctului doreste ca aceasta casa sa se vanda?
Oricum procesul va dura...un an, doi...fond, apel, recurs...doar dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti va trebui sa plateasca. Aveti timp.
Si atunci, un avocat istet va va invata in cat timp sa ii dea sulta:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Cristina0098 Cristina0098 Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi ... (vezi toată discuția)
Mostenire nikole tablet nikole tablet Bună seara! Am următoarea speță : persoana căreia îi moare soțul acum 6 luni, exista un copil major din căsătorie, soția supraviețuitoare ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenite ursuletul75 ursuletul75 Tatal nostru a murit acum 3 ani ,suntem trei copii si bineintele mama.Tata mai are dintr-o relatie anterioara un copil ,,avem un apartament cu 3 ... (vezi toată discuția)