avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Bună seara! Am următoarea speță : persoana căreia îi moare soțul acum 6 luni, exista un copil major din căsătorie, soția supraviețuitoare locuiește în imobil de 40 mp, fiica locuiește în alta locație cu soțul acesteia și cei 5 copii ai lor. Relațiile copil -părinte nu au fost amiabile în ultimii ani. După decesul tatălui, fiica merge la notar și I se emite certificat care atesta calitatea de moștenitor si își amenință mama ca se muta cu toată familia în cei 40 mp pe care sunt coproprietate, fiecare în cota legala ( mama jumătate + 1/4 din partea soțului, fiica 3/4 din partea tatălui ). Care sunt pașii de urmat pentru ca mamă sa-și vadă liniștită de viață? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:50, 25 Octombrie 2016
Buna seara,
Sa se dezbata succesiunea, sa se solicite iesirea din indiviziune si mama sa solicite imobilul in materialitate urmand a plati sulta fiicei.
Cum inteleg ca nu se inteleg pe cale amiabila, se va ajunge in instanta.
Multumesc pentru raspuns. Ceea ce ma intereseaza cel mai mult este daca pana se termina procedura cu succesiunea si chiar dupa ce se obtine certificatul de mostenitor, mama este obligata sa accepte toata familia fiicei in cota acesteia sau doar fiica ( vor fi 8 persoane in 40 mp!!!). Cum se rezolva aceasta situatie tinand cont ca fiica ameninta mama cu ocuparea spatiului impreuna cu toata familia?
Nu nicidecum, paote sa nu primesca pe nimeni, are in plus un drept de abitatie in calitate de sot supravietuitor. Asa ca pana la partaj, poate sta linistita.
Bine si fiica va putea sa faca cerere pt restrangerea acestui drept, ramane de vazut, deocamdata mama poate sa o tina pe fiica in afara usii.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire? gimigimi gimigimi Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Mentionez ca dansul a fost recasatorit, dar nu mai are copii din aceasta casatorie. ... (vezi toată discuția)
Mostenire/succesiune NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna ziua, Exista urmatoarea speta, o familie formata din sot, sotie si doua fiice. De aproximativ 15 ani sotul a divortat, fiicele au ramas la mama, dar au ... (vezi toată discuția)