avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/succesiune

Buna ziua,
Exista urmatoarea speta, o familie formata din sot, sotie si doua fiice. De aproximativ 15 ani sotul a divortat, fiicele au ramas la mama, dar au mentinut legatura cu tatal. In anul 2008, tatal a cumparat un apartament in oras, iar cateva luni mai tarziu, la inceputul anului 2009, s-a recasatorit oficial. La sfarsitul anului 2009, urmare a unei complicatii medicale acesta a decedat, inainte de a transfera dreptul de proprietate pentru cele doua fiice majore, asa cum a promis.
Cum trebuie actionat pentru ca acestea sa mosteneasca bunurile tatalui lor?
De mentionat ca actuala sotie s-a mutat cu acesta in apartamentul tatalui, desi detine un imobil proprietate personala.

Cel mai recent răspuns: Marius Negut , Consilier juridic 14:50, 26 Ianuarie 2010
Atat fetele cat si sotia sunt mostenitoare rezervatare (in ipoteza ca nu exista alte persoana cu calitate de mostenitor rezervatar), deci nu se poate face nimic, ca numai fetele sa mosteneasca apartamentul, in afara cazului, in care noua sotie renunta la partea ei in favoarea fetelor.
buna ziua!
sotia supravietuitoare vine la succesiunea sotului in concurs cu cele 2 fiice.
sotia supravietuitoare va avea o cota de 1/4 din masa succ, iar ficele impreuna o cota de 3/4.
situatia se poate reglementa ulterior printr-un act de partaj, contract de vanzare cumparare etc..
daca sotia supravietuitoare este de acord, se poate face un act de partaj voluntar , la notariat . sau , dupa acceptarea succesiunii , sotia poate intocmi acte de dispozitie cu privire la cota sa parte, in favoarea celor doua fiice .
in caz contrar, sotia supravietuitoare are dreptul la o cota parte de 1/4 din acel imobil, restul revenind fetelor.

daca sotia nu doreste sa cedeze cota sa parte din imobil fetelor, acestea au posibilitatea sa investeasca instanta de judecata cu actiunea de iesire din indiviziune.
intrucat vor detine o cota parte mai mare din imobilul in cauza, sansele sa le fie atribuit in totalitate imobilul, de catre instanta de judecata , sunt mari.
vor trebui in schimb sa plateasca o sulta sotiei tatalui lor .
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
In afara conditiilor generale ,cerute de lege ,pentru ca sotul supravietuitor sa vina la mostenirea legala ,se cere o conditie speciala : sa aiba calitatea de sot la data deschiderii mostenirii.Daca sotul supravietuitor a avut aceasta calitate la data deschderii succesiunii,nu are importanta durata casatoriei cu defunctul,starea materiala sau sexul acestuia,el vine la mostenire si nu poate fi inlaturat decat daca se poate dovedii nulitatea absoluta sua relativa a casatoriei.
Prin urmare,in speta de fata, cele doua fice vor venii la mostenire in concurs cu sotul supravituitor careia i se va stabili mai intai cota parte fixa ( adica 1/4 ),dupa care se va stabili cota parte celorlalti comostenitori.
Doar i caz de renuntare expresa a sotului supravietuitor, cele doua fice vor imparti in mod egal succesiunea ramasa vacanta.

Sotul supravituitor pe langa dreptul la rezerva succesorala, mai are si un drept special de mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice,precum si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit (daca nu are o alta casa unde sa poata locui).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as dorii un raspuns pentru un proces de succesiune GabrielCapita GabrielCapita In anul 2014 tatal meu vitreg a decedat mama mea biologica raminind sotia supravetuitoare;; tatal meu vitreg are o fica de la casatoria anterioara... Fica ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)