Atat fetele cat si sotia sunt mostenitoare rezervatare (in ipoteza ca nu exista alte persoana cu calitate de mostenitor rezervatar), deci nu se poate face nimic, ca numai fetele sa mosteneasca apartamentul, in afara cazului, in care noua sotie renunta la partea ei in favoarea fetelor.
buna ziua!
sotia supravietuitoare vine la succesiunea sotului in concurs cu cele 2 fiice.
sotia supravietuitoare va avea o cota de 1/4 din masa succ, iar ficele impreuna o cota de 3/4.
situatia se poate reglementa ulterior printr-un act de partaj, contract de vanzare cumparare etc..
daca sotia supravietuitoare este de acord, se poate face un act de partaj voluntar , la notariat . sau , dupa acceptarea succesiunii , sotia poate intocmi acte de dispozitie cu privire la cota sa parte, in favoarea celor doua fiice .
in caz contrar, sotia supravietuitoare are dreptul la o cota parte de 1/4 din acel imobil, restul revenind fetelor.
daca sotia nu doreste sa cedeze cota sa parte din imobil fetelor, acestea au posibilitatea sa investeasca instanta de judecata cu actiunea de iesire din indiviziune.
intrucat vor detine o cota parte mai mare din imobilul in cauza, sansele sa le fie atribuit in totalitate imobilul, de catre instanta de judecata , sunt mari.
vor trebui in schimb sa plateasca o sulta sotiei tatalui lor .
In afara conditiilor generale ,cerute de lege ,pentru ca sotul supravietuitor sa vina la mostenirea legala ,se cere o conditie speciala : sa aiba calitatea de sot la data deschiderii mostenirii.Daca sotul supravietuitor a avut aceasta calitate la data deschderii succesiunii,nu are importanta durata casatoriei cu defunctul,starea materiala sau sexul acestuia,el vine la mostenire si nu poate fi inlaturat decat daca se poate dovedii nulitatea absoluta sua relativa a casatoriei.
Prin urmare,in speta de fata, cele doua fice vor venii la mostenire in concurs cu sotul supravituitor careia i se va stabili mai intai cota parte fixa ( adica 1/4 ),dupa care se va stabili cota parte celorlalti comostenitori.
Doar i caz de renuntare expresa a sotului supravietuitor, cele doua fice vor imparti in mod egal succesiunea ramasa vacanta.
Sotul supravituitor pe langa dreptul la rezerva succesorala, mai are si un drept special de mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice,precum si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit (daca nu are o alta casa unde sa poata locui).