avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi lua partea de drept din apartament ??
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
Cristina0098, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:42, 24 August 2017
Daca doar dvs si mama sunteti singurii mostenitori si sunteti de acord, mergeti la notar si faceti dezbaterea succesiunii, presupinand ca nu ati facut-o deja.
Trebuie sa stiti ca, daca ambii parinti erau proprietarii apartamentului, masa succesorala este doar jumatate din apartament. Din acea jumatate mama dvs are dreptul la 25% dvs la 75%.
Asta inseamna aprox 37.5% o cota de 3/8
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
AvTudor_com, utilizator
Buna ziua,
1. Dezbateti succesiunea daca nu ati facut-o.
2. Solicitati iesirea din indiviziune.
La succesiune, cotele sunt:
BUNURI COMUNE ALE SOTILOR:
- mama 5/8 din INTREG BUNUL
- copiii (sau copilul) impart 3/8 din INTREG in parti egale.
BUNURI proprii ale defunctului:
- mama 1/4
-copilul/copiii impart 3/4.
La iesirea din indiviziune bunul se acorda, de preferinta, celui cu cota mai mare si acela este obligat sa plateasca sulta.
Daca mostenitorii nu se inteleg se poate ajunge la vanzarea bunului si impartirea banilor.
In ooinia mea, calculul de mai sus este eronat, juridic vorbind.
Astfel, desi cota din bunul comun care apartine sotului supravietuitor e presupusa de lege a fi 1/2, in practica am avut destule cazuri in care mostenitorii au stabilit alte cote.
Astfel, cotele legale vor fi mama 1/4 din bunurile tatalui si dv. 3/4 din bunurile tatalui. Cat din imobil e partea tatalui si a mamei, legea presupune ca 1/2 fiecare, insa notarul ar trebui sa va intrebe si voi, partile, sa conveniti care a fost realitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Luchian nicoleta Luchian nicoleta Buna ziua am si eu o intrebare :Mama a decedat si tata a devenit proprietarul apartamentului,noi fiind copii lor avem vreun drept?PS:Suntem majori si avem si ... (vezi toată discuția)
Succesiune mediaset mediaset care este cota parte de mostenire dintre o mama si doi fii si daca un fiu poate deschide succesiunea fara acordul celuilalt fiu si ce posibilitati are celalt ... (vezi toată discuția)
Mostenire uhar maria uhar maria Ma numesc Uhar maria sunt din Carei, judet Satu Mare.Suntem doua surori.Tata amurit in 2004 si nu sa efectuat succesiunea.Mama sta in casa.Recent am aflat ca ... (vezi toată discuția)