Buna ziua
Am un dosar care drept obiect somatie de plata. maine am primul termen si mi-am dat seama ca am gresit temeiul de drept in sensul ca am introdus-o pe 119/2007 in loc de 5/2001.
Intrebarea mea este as putea sa fac precizari la actiune prin care sa modific temeiuol de drept si daca da in baza a ce articol???
#-o
Schimbarea temeiului de drept nu este o modificare a actiunii cata vreme nu se schimba cadrul procesual (parti, obiect, cauza).
Puteti preciza un alt temei de drept pentru actiune la primul termen.
Eu zic sa mergeti pe Art. 132 Cod.Proc.Civ. :
La prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii precum si pentru a propune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii. Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita. Reclamantul va putea cere un termen pentru a depune intampinare la cererea reconventionala si a propune dovezile in aparare.
pe ordonanta de plata si somatie de plata, daca totusi vreau sa trimit debitorului o convocare la conciliere (stiu ca nu mai este obligatorie dar, poate prin asta reusesc sa il fac sa ma ia in serios) ce temei legal trebuie sa trec acolo?
pot doar sa il atentionez asupra sumei care o are de achitat (conform facturilor anexate) si sa il convonc la sediul nostru pentru conciliere fara a trece si temeiul legal in baza caruia il convoc?
in primul rand daca doriti sa formulati o actiune in instanta avand drept obiect somatia de plata nu tb sa efectuati convocatorul deoarece este o procedura specala
Pe calea dreptului comun aceasta procedua prevazuta de art. 720 ind.1 CPC nu mai esteste obligatorie conform unei decizii a Inaltei Curtii de Casatoe si Justitie
Prin urmare daca doriti doar sa-l speriati eu sa-i trimteti o notificare dupa modelul de mai jos dupa care in cazul in care nu plateste sau nu manifesta nici un interes sa=l actionati in judcata pe temeiul de drept al unei somatii de plata in raport de unde se incadreaza
Subscrisa S.C. ............ S.R.L.,sediul in.........................................................., fiind inregistrata sub numar de ordine in Registrul Comertului..............................., avand cod de identificare fiscala ......................., cu cont bancar n..........................,deschis la ...................................... tel./fax:..........................................., legal reprezentata prin administrator...................................., in calitate de creditor,
in conformitate cu prevederile art. 1079 alin. (2) Cod civil, cu completarile si modificarile ulterioare, coroborate cu celelalte dispozitii legale in vigoare, formuleaza prezenta
NOTIFICARE-SOMATIE
prin care va aducem la cunostinta ca figurati in evidentele noastre contabile cu un debit restant in cuantum de ......................... lei provenind din factura cu nr. ...........................in valoare de ................. de lei, scadenta fiind la data de ........................ si anexata la prezenta notificare-somatie in copie certificata pentru conformitate
Avand in vedere ca pana la emiterea prezentei instiintari de plata nu ati achitat debitul mentionat anterior va somam ca in termen de 5 (cinci) zile de la comunicarea prezentei sa procedati la executarea integrala si imediata a obligatiilor scadente si sa ne puneti la dispozitie dovada achitarii debitului restant prin orice mijloace de comunicare.
In cazul in care nu veti da curs nici acestei notificari cu regret va informam ca, din cauza comportamentului dvs. ce excede limitele uzuale ale relatiilor contractuale in raporturile comerciale, care presupun in mod absolut necesar reciprocitatea si interdependenta drepturilor si obligatiilor asumate, indiferent de costurile reclamate, vom proceda la cele mai energice masuri pentru recuperarea acestui debit, situatie in care vom solicita concursului instantelor competente si a executorilor judecatoresti, fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata si executare, penalitati de intarziere pentru neplata la termen calculate pana la plata efectiva a creantei principale dar si dobanda legala aferenta debitului principal de la data la care debitul a devenit scadent si pana la plata acestuia.
Prezenta notificare constituie somatie de plata, debitorul fiind de drept in intarziere, conform art. 1079 alin. (2) Cod civil, coroborat cu celelalte dispozitii legale in vigoare.
In speranta unei solutionari cat mai favorabile pentru ambele parti, asteptam dovada platii debitului restant.
Pe langa facturile restante am si un contract de vanzare cumparare in care sunt prevazute termenele de discount.
Daca acest contract nu are prevazuta durata (ca intindere a relatiilor comerciale) (el fiind incheiat in 2006 iar cea mai veche factura este in Martie 2010) el se considera ca este inca valabil daca nu a intervenit nicio schimbare in el prin act aditional?
Ma pot folosi de acest contract in fata instantei?
In acest contract, la momentul incheierii lui, erau prevazute penalitati de 1,9% pe fiecare zi de intarziere, putand depasi contravaloarea debitului pana la recuperarea integrala a lui. Acum, legal mai sunt valabile astfelde penalitati?