avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort prin acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort prin acord

Bună ziua,
Cum comentaţi următoarea speţă şi soluţie dată de un magistrat la judecătorie.
Părţile solicită prin cererea introductivă de instanţă:
- desfacerea căs.prin acord.
- încredinţarea copilului minor mamei
- obligarea la tatălui la cheltuielile de creştere şi educare etc.
- pastrarea numelui
+ partajarea bunurilor conform tranzacţiei care a fost anexată fără a fi semnată.
Până la primul termen de judecată, soţii au încheiat un contract de mediere prin care au fost rezolvate toate punctele cerute prin cererea introductivă.
Fac precizarea că au existat dopuă cereri de divorţ identice ca şi obiect, motivate pe aceleaşi texte de lege, la aceiaşi instanţă şi la acelaşi termen, dar la complete diferite.
Primul complet a luat act de contractul de mediere la primul termen de judecată şi a admis cererea fără alte comentarii sau precizări.
La cel de-al doilea complet, magistratul respectiv care este unul ce nu ţine cont de practica instanţei dar nici de lege, a reţinut la primul termen următoarele:
- pune în vedere să se precizeze capătul de cerere având ca obiect partaj bunuri comune, să arate motivele de fapt şi de drept pentru care solicită partajare bunurilor conf.art.112 pct.4 cpc, să enumere bunurile care se solicită a fi partajate, să evalueze provizoriu bunurile masei partajabile şi să depună acte de proprietate pentru bunuri conf.art.673 ind.2 cpc.

Ce părere aveţi ?
Care dintre magistraţi a judecat corect ?
Cum v-aţi apăra ?
Cum apreciaţi soluţia magistratului sub aspectul disp. art.129 alin.2 cpc raportat la art.131 alin.2 cpc.?

Revenire:
Dintre colegii de breasla, chiar nu poate nimeni sa-si spuna un punct de vedere?
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
sca baloisibaloi, Avocat
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 12:52, 13 Iulie 2011
Pentru a-mi forma o opinie ar trebui sa stiu daca:
-completul care a solutionat atat divortul cat si partajul a avut cunostinta de la parti ca pe rolul judecatoriei mai exista o cerere de divort si partaj intre aceleasi parti?
-care a fost succesiunea depunerii actiunilor, respectiv care dintre actiuni a fost depusa prima?
-banuiesc ca actiunile au fost depuse de fiecare dintre parti, respectiv in una era reclamant el, in alta ea..dar nu mi-e clar..
-daca partile s-au prezentat si la cel de-al doilea complet sau nu , sau mai exact care a fost situatia?
-daca cel de-al doilea complet ( cel care a pus in vedere partilor ) a avut la randu-i cunostinta de la parti ca la alt complet exista actiune de divort si partaj intre aceleasi parti, la aceeasi data?
-daca la primul complet actul de mediere a precizat masa partajabila a bunurilor, s-a timbrat la valoarea bunurilor si au fost depuse toate actele de proprietate ale bunurilor ce se partajau ?
Cam multe intrebari am, dar am nevoie de aceste precizari pentru a va spune opinia mea.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Poate nu am fost destul de explicit, cele doua actiuni au avut aceleasi capete de cerere dar partile au fost diferite.
Eu le-am redactat actiunile si i-am si reprezentat, numai ca solutiile au fost diferite.
In contractul de mediere au fost mentionate toate bunurile partajabile, modalitati de dobandire, acte de provenienta, cf,etc.
Contractele de mediere au fost intocmite de acelasi mediator.
Sper sa fi lamurit solocitarile d-voastra.
pentru o clarificare mai exacta.Au fost doua cupluri, fiecare cu cate un copil minor.Actiunile au avut capete de cerere identice.
Bun , am inteles .actiuni separate, parti separate, solutii diferite, insa totusi ceva este neclar cu privire la completul care nu a luat act de mediere ..daca cerintele instantei erau indeplinite , motivare in fapt si drept a actiunii, masa bunuri, timbraj, acte de proprietate, la fel si actul de mediere, nu ar mai fi trebuit sa fie solicitate de instanta...
Pentru ca altminteri nu vad ratiunea acestor solicitari..
Asta am zis şi eu, mai ales că primul complet pentru reclamanţii de acolo, pur si simplu au luat act de contractul de mediere sia dispus desfacerea casatoriei.
La celălat complet, am amintit acest lucru şi raspunsul a fost ca " pe mine nu mă intereseaza ce fac alţii". Am primit termen în octombrie cu obligaţiiole pe care le-aţi văzut, aşa cum au fost reţinute prin încheiere.
Probabil o sa fac o sesizare la CSM cu aceste aspecte.
Oricum, vă mulţumesc pentru amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Partaj suspendat in baza art. 244 alin. 1 pct. 1 cpc. nasti23 nasti23 - partaj suspendat in baza art. 244 alin. 1 pct. 1 cpc. cu recurs pe toata durata suspendarii - in paralel se judeca apelul formulat pe divort Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Actiunea de divort ContSters67939 ContSters67939 Am inaintat actiunea de divort. Am cerut doar desfacerea casatorie ( de comun acord)i. Am primit ulterior informatia ca as fi putut sa cer si rezolvarea ... (vezi toată discuția)