avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rog ajutor - asociatie composesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rog ajutor - asociatie composesorala

am si eu o intrebare va rog daca se poate sa ma ajutati. tatal meu este membru intr-o asociatie composesorala.....si recent a fost cumparat un teren si a fost trecut pe titlu de proprietate si-n cartea funciara numele asociatie ca proprietar...intrebarile mele sunt: cum s-ar putea face si prin ce metoda ca pe titlu de proprietate sa se treaca membrii asociatie fiecare cu cota lor parte ( am fost la notar impreuna cu presedintele asociatie care a legalizat un act in care se stipula cota parte a fiecarui asociat numai ca, cei de la C.F nu vor sa treaca pe numele asociatilor cu cota lor parte titlu de prop.), sa nu mai fie asociatia ca pers. jur. stipulata, si daca acest teren se poate vinde
Va multumesc anticipat, cu toata recunostinta si simpatia.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
dascalescu_c, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorey , utilizator 07:04, 8 Decembrie 2020
În cazul în acre terenul a fost cumpărat de un composesorat, în cf nu pot fi înscrişi membrii, ci composesoratul.
Nici un notar nu poate face această modificare în titlul de proprietate şi nici Biroul de cf în cartea funciară. ;)
tot ce mi-ati spus aici stiam, doar cu problema asta m-am intalnit....intrebarea mea este cum se poate face ca titlu de proprietate sa fie modificat, si sa se treaca ca proprietari asociatii cu cota parte a fiecaruia....si daca se poate vinde acest teren
Eu v-am spus că nu puteţi modifica acest titlu, deoarece potrivit dispoziţiilor art. 26 din Legea nr. 1/2000, terenurile au fost restituite foştilor proprietari, în speţă composesoratului, neputându-se altfel. Terenul în speţă ar putea fi vândut de composesorat, prin reprezentantul lor legal, unor terţi.

Art. 26. - (1) Formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de moşneni în devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, comune politice, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, li se va elibera un singur titlu de proprietate, la solicitarea reprezentantului legal al acestora, cu menţiunea la titular, după caz: "obşte de moşneni", "obşte de răzeşi", "composesorat", "păduri grănicereşti", alte asociaţii şi forme asociative cu denumirea localităţii respective.
(2) Formelor asociative li se va restitui în întregime suprafaţa avută în proprietate.
(21) În cazul în care forma asociativă a fost în devălmăşie, fără specificarea cotei-părţi pentru fiecare asociat deposedat, suprafaţa ce se restituie se stabileşte în cote-părţi egale, în limitele prevăzute la alin. (2).
(22) Suprafaţa restituită formelor asociative cuprinde numai terenurile pentru care s-au formulat cereri.
(23) Suprafaţa restituită membrilor formelor asociative nu se cumulează cu suprafaţa dobândită conform prevederilor art. 24 alin. (1) şi ale art. 29 alin. (1).
(24) Retrocedarea pădurilor comunale ce provin din păduri grănicereşti se va realiza în cote egale către formele asociative ale foştilor grăniceri şi comunelor, pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pe care sunt situate pădurile respective.
(3) Titlul de proprietate va fi însoţit de o schiţă de amplasament a suprafeţei de teren forestier care a aparţinut obştii de moşneni, obştii de răzeşi, composesoratului şi altora asemenea, ce urmează a fi restituit.
(31) Punerea în posesie în cazul suprafeţelor reconstituite pe raza mai multor comune se face de către comisiile locale sub coordonarea şi cu avizul oficiilor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar în cazul suprafeţelor reconstituite pe raza mai multor judeţe de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Titlul de proprietate se va emite de comisia judeţeană în a cărei rază teritorială se afla sediul formei asociative.
;)
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
Corina Capotã, Avocat
Conducerea Composoratului Merisori este condusa de Primaru si Viceprimaru Comunei Banita Judet Hunedoara din ani 2000 pana prezent,,,In Recent la zeci de sesizari in partea membrilor de comitet si membri coopropietari,Politia Forestiera Deva a constatat Furt de Arbori si Taieri de Arbori Fara Drept din Composoratul Merisori (constatarile Politiei Forestiere Deva HD sunt inaintate de Politie la Parchet Petrosani) ,vanzarile nelegale si fare drept de arbori au fost facuta fara stirea coopropietarilor de catre cei 2 sefi de composorat Ionel Burlec presedinte composorat si Ioan Marc ajunct,,,. Pagubele sunt de cateva sute de mii de arbori seculari de Fag si alti cateva sute de mii de arbori seculari de Brad plus devastarea terenurilor composoratului cu zeci de drumuri in extrageri si alte dezestre de blocari de paraie si blocari de pesteri,,Zona toata se afla in interiorul Parcului Nartural Gradistea Muncel Cioclovina. Rugam ajutatine, cum sa oprim masacru padurilor,se taie si azi, Rugam cum sa schimbam conducerea,,,Rugam cum sa ne recuperam pagubele ,,,Rugam daca Parcu Natural Gradiste Muncel poate fi parte de raspundere ,,,Rugam daca Ocol silvic Pui care a autorizat si marcat arbori in cardasie cu Primari Banita poate fi rasponsabil de pagube,,, Rugam cum putem sa oprim masacru animalelor salbatice din Composorat, ambi sefi de composorat au filiale de vanatoare si arme de vanatoare,,,Va multumim,,,
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2020
Dorey, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire aplicare legea 247 art.26 anamaria13 anamaria13 Extras din L. 247: \"Art. 26. - (1) Formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de ... (vezi toată discuția)
Composesorate Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna ziua. Am intalnit o situatie in care se doreste incheierea unor contracte de inchiriere avand ca obiect terenuri ce fac parte din composesorat. Am ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2000 sau og 26/2000 Marian Mitica Marian Mitica Obstile au fost infiintate in baza legii 1/2000.Obstile figureaza inscrise in Registrul special al obstilor .De ce in aceste conditii toate instantele de ... (vezi toată discuția)