Are cineva informatii despre cum a evoluat proiectul de lege privind infiintarea unei categorii de companii numite Societate Privata Europeana?
Era vorba ca:
- pt infiintare e nevoie de 1 Euro;
- poate desfasura activitate in oricare stat din spatiul economic european;
Ultima oara stiu ca Germania si Suedia aveau cateva obiectii, iar poriectul trebuia sa fie discutat din nou la intrunirea Consiliului din 27 iunie ... N-am reusit sa aflu nimic despre evolutia discutiilor.
Stie cineva noi detalii ?
Ultima incercare de a revizui propunerile a esuat in mai 2011.
Divergente asupra capitalului minim si a posibilitatii separarii locului unde este inregistrata firma (sediul principal unde firma este impozitata) si locul unde isi desfasoara activitatea. (sediile secundare) au fost cauzele amanarii.
In privinta capitalului insa, in tari ca si Germania sau Marea Britanie este deja posibil la nivelul national constituirea de SRL-uri (GmbH-UG, Ltd) cu un capital de 1Eur/1GBP, care insa trebuie marit anual din profitul realizat.
La fel in aceste tari, si chiar si in altele este posibila crearea de sedii secundare care nu se inregistreaza la ORC, ci doar la alte autoritati (judecatoria districtuala, serviciul de inregistrare a activitatilor economice, sau altele) Birocratia, costurile si abuzurile autoritatilor sunt mult mai mici, comparand cu “dulcica viata din Romania”
In UE insa este posibila prestarea unei activitati asemanator cu PFA sau II, sau altele asemanatoare, cu singura deosebire ca raspunderea nu este limitata la marimea capitalului social, ci este nelimitata.
Costurile de infiintarea sunt de regula mai mici decat in Romania cel putin in ceea ce priveste taxele la ORC sau la alte autoritati unde trebuie inregistrate. In cazurile in care este necesara autentificare, atunci costurile cresc uneori simtitor.
Pentru foarte multe domenii este recomandata o infiintare a firmelor in aceste tari, mai ales acelea care presteaza pentru clientul final - persoane fizice. In aceste cazuri de multe ori TVA-ul este mai mic, chiar si serviciul/marfa oferita este mai mica.
Intrebarea mea este exclusiv legata de societatea privat europeana.
Stiu ca din mai, luarea unei decizii a fost amanata pana la reintrunirea consiliului de pe 27 iunie, dar nu gasesc ce s-a hotarat atunci, cum a evoluat acest subiect ...
Pe data de 27.06.2011 s-a dezbatut in adunarea speciala doar probleme referitoare la anuntarea patentelor in comunitate, respectiv in ce limba trebuie acestea facute.
In afara de limba tarii de unde provin, patentele mai trebuie traduse doar in engleza, germana si franceza. Mai dureaza insa pana se ratifica si se aplica. Intrarea in vigoare este prevazuta in ca. 2 ani.
Societatea privata europeana se pare ca nu s-a dezbatut, si va mai dura ceva.