avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Temei legal pentru CEDO?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Temei legal pentru CEDO?

Buna ziua. Am o decizie civila irevocabila in care am castig de cauza, dar nu mi s-au acordat cheltuielile de judecata decat in valoare foarte mica : apelul mi-a fost respins la tribunal dar admis la curtea de apel si cheltuielile nu mi s-au acordat, cheltuielile de la fond nu mi s-au acordat deoarece acesta a fost admis doar in parte, iar cheltuielile din recurs doar pe jumatate deoarece cand s-a solutionat cauza, la dosar era pusa doar o chitanta doveditoare (motiveaza instanta, dar in fapt erau ambele chitante precum si cele de taxe timbru sau bonuri de benzina, dar acestea nu au fost luate in seama). Am facut cerere de indreptare materiala in ceea ce priveste cheltuielile de judecata la care am atasat toate chitantele, care s-a respins si s-a dat irevocabila.
In aceste conditii, am temei legal ca sa fac o cerere la CEDO, in vederea recuperarii cheltuielilor de judecata care nu sunt putine, si pe care am fost nevoita sa le fac, din vina partii adverse. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 20:47, 14 Iulie 2011
Ati mai postat subiectul, nu era caz de indreptare eroare materiala ci de contestatie in anulare pe 318 c.pr.civ.
Cind si cum ati luat cunostinta de hotarire? aveti 15 zile pt.introducerea contestatiei.
V-a mai raspuns si freelis ca puteti introduce o actiune separata pt.cheltuielile de judecata ramase.
Cit despre CEDO procedura este foarte lunga si nici nu vad ce drept al Conventiei vi s-ar fi incalcat, mai ales ca aveti inca posibilitatea actiunii in instanta nationala .
care oricit s-ar lungi tot mai putin va dura decit plingerea la CEDo care tine cu anii.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
eugen82, utilizator
faptul ca nu vi s-au acordat in totalitate cheltuielile de judecata nu reprezinta un motiv temeinic pt a trimite cauza la curte europeana.termenul de depunere este 1 an de la data ramanerii hotararii definitive.
athe a scris:

faptul ca nu vi s-au acordat in totalitate cheltuielile de judecata nu reprezinta un motiv temeinic pt a trimite cauza la curte europeana.termenul de depunere este 1 an de la data ramanerii hotararii definitive.

Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ( numita in limba romana C.E.D.O. ), amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8, ratificata de Romania prin Legea nr 30 / 1994, Curtea a nu poate fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute si intr-un termen de 6 luni, incepand cu data deciziei interne definitive.

:offtopic:
Unde ati gasit reglementat acest termen? ... nu cred ca isi are rostul sa postati raspunsuri doar de dragul postarii.
D-le Eugen82, da am mai postat subiectul, iar raspunsurile nu le-am inteles cum nu le inteleg nici acum(iertati-mi nestiinta).
Pai daca am introdus deja o actiune separata pentru recuperarea cheltuielilor, care mi s-a respins, si este irevocabila, ce alta actiune as mai putea face?
Solutionarea dosarului a fost in aprilie, hotararea am primit-o prin posta de 3 zile, solutionarea cererii de indreptare a fost data la sfarsiul lui iunie, si am primit-o acum 3 zile.
pe ce temei pot eu introduce contestatie in anulare, deoarece instanta, afirma ca nu exista la dosar acea chitanta, si nu ca a omis sa o studieze?
Promovati o noua actiune in instanta, in baza art.998 C.civ., in acest caz.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata anna34 anna34 Intr-un proces civil pe care l-am castigat(decizie irevocabila), instanta s-a pronuntat doar in parte in ceea ce priveste cheltuielile de judecata, motiv ... (vezi toată discuția)
Neclaritati anna34 anna34 Buna ziua. Intr-o decizie civila irevocabila, data teoretic in favoarea mea, am fost nevoita sa fac o cerere de indreptare privind cheltuielile de judecata, ... (vezi toată discuția)
Recurs respins ca tardiv fãrã a fi tardiv! gigelas gigelas Buna ziua, ICCJ a respins un recurs ca fiind tardiv introdus. Am verificat personal stampila postei cand s-a primit comunicarea deciziei recurate si am ... (vezi toată discuția)