avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

Intr-un proces civil pe care l-am castigat(decizie irevocabila), instanta s-a pronuntat doar in parte in ceea ce priveste cheltuielile de judecata, motiv pentru care am facut o cerere de indreptare materiala la care am atasat toate chitantele, acestea fiind si la dosar.
Cererea de indreptare materiala mi s-a respins pe motivul ca la data pronuntarii deciziei, lipsea de la dosar o chitanta(lucru neadevarat).Acest raspuns, este oare legal? Mai pot face ceva ca sa-mi recuperez banii? Multumiri.
În aceasta situaţie, puteti solicita printr-o cerere separată acele chletuieli de judecata, în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani). Termenul incepe sa curga de la data rămânerii definitive a hotărârii.Temeiul cererii în reprezintă dispozitiile art.998 C.civ. .
Va multumesc mult pentru raspuns. Va rog, din suflet sa-mi spuneti, ce trebuie facut deoarece cererea de indreptare a erorii materiale( facuta in temeiul art 281 cpc) s-a respins si este irevocabila.
Daca mai pot face o alta cerere de indreptare asa cum m-ati sfatuit in temeiul art 998 c. civ., carei instante ma adresez, pentru ca acum dosarul cred ca este la judecatorie. Sanatate!
In opinia mea: pentru situatia pe care o descrieti nu este caz de indreptare eroare materiala, este mai complicat de explicat, dar nu este situatia unor date eronate in hotarire (de exemplu v-a fost trecut numele gresit ), ci este o eroare a instantei asupra aprecierii unei situatii de fapt (ca mai erau chitante la dosar, si prin urmare trebuiau acordate cheltuieli de judecata mai mari).
In acest caz mergea poate o contestatie in anulare pe 318 c.pr.civ., care trebuia facuta in termen de 15 zile de cind ati luat cunostinta de hotarirea irevocabila. Ati luat deja hotarirea de la arhiva sau ati citit condica?
Asa cum v-a sfatuit freelis cheltuielile de judecata pot fi solicitate prin actiune separata in tem 998 c.civ , adica o noua cerere de chemare in judecata in pretentii corespunzator cheltuielilor neachitate pe care o depuneti la prima instanta- judecatoria inteleg - ca pe orice alta cerere. Este un nou proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal pentru cedo? iris9 iris9 Buna ziua. Am o decizie civila irevocabila in care am castig de cauza, dar nu mi s-au acordat cheltuielile de judecata decat in valoare foarte mica : apelul ... (vezi toată discuția)
Lamurire si completare dispozitiv adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am un caz: Am castigat in instanta un proces la tribunal si mi se comunica hotararea. In hotarare constat ca instanta de judecata imi acorda cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala? atlantiana atlantiana Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am ... (vezi toată discuția)