avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedentiala

daca sentinta este definitiva si irevocabila,se poate cere retroactiv pensia de intretinere
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:53, 13 Iulie 2011
steven2011 a scris:

daca sentinta este definitiva si irevocabila,se poate cere retroactiv pensia de intretinere


Ce intelegeti prin retroactiv?
Daca este precizata, in cuprinsul hotararii, data de la care se plateste/datoreaza pensia de intretinere, putem vorbi despre "retroactiv"exemplu- sa zicem, de la data introducerii cererii de divort/incredintare minor.

Poate ne precizati si despre ce ordonanta presedintiala este vorba...
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
dar ce obiect are acea sentinta definitiva si irevocabila?
In 2010,septembrie istanta a admis cererea de ordonanta presedentiala(incredintare minori,drept de folosinta a locuintei,1/6 din salariu pentru fiecare din cei trei copii).pana in februarie nu am platit pensiie alimentara.dupa dobandirea unei sentinte cu titlu executoriu mi-a fost retinut din salariu pana acum o luna suma stabilita de instanta.Deoarece i-a fost respinsa cererea de divort,si nu a depus apel in termen,eu am cerut sa imi aplice pe sentinta ''irevocabila'',iar apoi s-a oprit poprire.Acum aceaasta a inaintat o declaratie cu un antet de la un cabinet prin care care arata ca nu a incasat nici de la mine nici de la firma banii cuveniti.
intrebarea mea era daca ordonanta nu mai e in vigoare intrucat fondul s-a judecat ,poate sa primeasca banii
obiectul era divortul solicitat de reclamanta
Doamne ce ne-ati ametit...sa va explic acum, ce am dedus eu:
A existat un proces de divort.
In timpul divortului, a existat o ordonanata presedintiala cu privire la incredintare minori-catre mama, obligarea dvs. la plata pensiei de intretinere in favoarea celor trei minori si drept de folosinta mama imobil/locuinta.
S-a incheiat procesul-reclamanta fiind sotia dvs.- prin respingerea divortului...

Ordonanata presedentiala, a fost o masura executorie, vremelnica, teoretic, pana la solutionarea fondului cauzei-divort.Dvs stiti exact, pentru ca stiti continutul acelei hotarari.

Va citez disp. art.280 (1) Cod proc.civ.: "Cererea pentru suspendarea executarii vremelnice se va putea face, fie o data cu apelul, fie deosebit in tot cursul instantei de apel.
(2) Cererea se depune la prima instanta sau instanta de apel, in care caz se va alatura in copie legalizata dispozitivul hotararii.
(3) Cererea de suspendare se va judeca de instanta de apel.Dispozitiile art.403 alin.(3) sunt aplicabile.
(4) Suspendarea va putea fi incuviintata numai cu dare de cautiune, al carei cuantum il va fixa instanta.
(5) Pana la dezlegarea cererii de suspendare, aceasta va putea fi incuviintata vremelnic, prin ordonanta presedintiala, chiar inainte de sosirea dosarului, cu respectarea cerintei prevazute la alin.(4)."

Astfel ca, pana in acest moment, din ceea ce ne spuneti, nu s-a dispus suspendarea executarii ordonantei, deci... sunteti, teoretic, cel putin, "bun de plata"...sper doar sa fi dedus corect.

Edit later
Ipotetic (nu cunosc amanuntele spetei dvs.), o solutie ar fi o contestatie impotriva executarii ordonantei presedintiale, conform disp. art.582 (4) C.proc.civ.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare pe calea ordonantei presedintiale nerespectata madalina34 madalina34 sunt in divort,am o fetita de 3 ani jumatate,am parasit domiciliul de 4 luni cu aceasta,locuiesc la mama mea,fetita frecventa gradinita,se acomodase bn,pana ... (vezi toată discuția)
Mos craciun,nenea executorul Monica_1983 Monica_1983 Buna.Am divortat de cetatean italian,la Resita.Am castigat incredintarea minorului(4ani),dansul il poate lua de Craciun ,Paste si o luna din vara.Nu a fost ... (vezi toată discuția)
Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)