Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc vechi nationalizat in care locuiau chiriasi la stat. Intre timp unii au devenit proprietari, altii sunt inca chiriasi (printre care si eu). Nu exista asociatie de proprietari fiindca, probabil stiti, pana nu demult era nevoie de minim 18 locuinte (la noi sunt 16) pt a forma o asoc. de proprietari. "intretinerea" se plateste doar pentru apa si gunoi. S-a ajuns cu restantele la apa atat de rau incat ne-au debransat, motiv pentru care una din scari dorim sa facem o asociatie de proprietari. Si aici vine intrebarea mea: in calitate de asociatie noua putem solicita bransare separata la apa pentru a nu mai depinde de o scara de bloc plina de rau-platnici? Este posibil ca apa-nova (sunt din bucuresti) sa refuze bransamentul separat?
Eu ca si chirias pot fi "administrat" de noua asociatie, dat fiind ca sunt fizic pe scara lor?
Alta problema: la demisol si-a facut aparitia o mica salina (un salon de infrumusetare banuiesc). Firma plateste chirie catre unul din proprietarii ce locuiesc in acest bloc. Intretinerea (apa si gunoi) de cine va fi platita: proprietarul apartamentului sau de firma in cauza?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri, as mai avea o mie de intrebari, la unele am gasit raspuns citind zecile de pagini de aici :)
Aveti multe probleme pe care trebuie sa le luati pe rand .
Mai intai studiati legea 230/2007 privind infiintarea ,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si Normele metodologice de aplicarea Legii 230/2007 in H.G. nr.1588/2007 si o sa vedeti ce aveti de facut .
Ca sa va separati este nevoie de separarea trosoanelor de apa rece , calda , gaze, caldura si energie electrica pe care trebuie sa le contorizati separat iar in cazul in care aveti restante la furnizori aceste nu vor fi separate daca nu santeti la zi cu plata .
Iar in cazul srl-lui depinde de intelegerea incheiata intre parti .
Pentru a infiinta o asociatie de proprietari e nevoie de minim 3 proprietari, nu de 18. Nu stiu de unde ati vazut acest numar!
Puteti sa va infiintati pe o singura scara, dar cu conditia de a fi separati la utilitati, cum a spus si @BEN46 mai sus. Deci trebuie sa aveti bransamente separate, iar furnizorii, in special Apa Nova si RADET sa va dea acordul. Trebuie mers la ei si obtinute aceste acorduri. In cazul in care nu vor sa vi-l dea din pricina de restante intrebati in ce conditii de plata ati putea obtine acordul lor. Poate e suficienta plata unei parti din restanta pe baza unei intelegeri prealabile intre cele doua scari in care se defalca datoria fiecareia..... E de intrebat si vazut in ce masura acest pas important poate fi facut.
Dv., ca si chirias, desi nu ati fi membru al asociatiei, ati fi administrat de asociatia nou infiintata pe scara dv.
In privinta firmei de spa, ea este amenajata pe spatiul comun sau intr-un spatiu privat? De ce plateste chirie unui singur proprietar? Lamuriti-ne!
Bransare comuna exista doar pentru apa rece. Apa calda nu exista (fiecare are instalatii de incalzire in apartament), gazele sunt contorizate individual cu contoar la usa.
Firma este amenajata in spatiu privat. Problema este ca nu stim care este cota ce-i revine la apa rece.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Tronsonul de apa rece trebuie separat adica fiecare scara sa aiba contor principal , daca dumneavoastra doriti separarea platiti noul tronson .
Nu cunosc daca aveti si contoare de apartament pentru apa rece , se pot monta si atunci nu o sa mai probleme cu impartitu ci luati consumul de pe contoare pentru fiecare apartament sau firma .