avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme Asociatie Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme Asociatie Proprietari

Buna ziua,

Va expun mai jos un istoric al problemelor Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 :

1. Blocul X are 8 scari si 7 etaje si a fost construit in anul 1963. In anii 2000 au fost mari delapidari de fonduri de reparatii de catre fosta conducere. Aceste sustrageri din fonduri nu au mai fost recuperate nici pana in ziua de azi. La acea data, pe fondul acestor mari probleme, Proprietarii Scarii 1, au decis sa Infiinteze o asociatie doar pe scara 1- separata de restul blocului.

2. In data de 24-09-2003, am obtinut Incheierea Judecatoreasca pentru infiintarea Asociatiei de Proprietari bloc X SCARA 1.

3. Urmand exemplul nostru, s-a Infiintat si Asociatie de Proprietari doar pe scara 8

Astfel din 2003 si pana in prezent acest imobil construit cu 8 scari are 3 Asociatii de Proprietari:
a. Asociatia de Proprietari bl X SCARA 1, pentru care s-a intocmit prezenta Prezentare Istoric si Probleme
b. Asociatia de Proprietari bl X Scarile 2-7 (se autodenumeste ilegal in toate documentele oficiale – doar Bloc 5 – fara a mentiona scarile aferente )
c. Asociatia de Proprietari bl X SCARA 8

4. Imediat ce s-a obtinut Hotararea Judecatoreasca, s-a ales un Comitet Executiv, s-au angajat persoane necesare unei bune functionari: contabil, cenzor si operator ecologic

5. S-a constituit si incasat Fond de Rulment, Fond de Reparatii – in baza unor Adunari Generale ale proprietarilor Asociatiei scara 1. S-au realizat de-a lungul timpului diverse Reparatii si Modernizari, cu contracte intre Asociatia de Proprietari Scara 1 si terti.

6. Dintre cei 6 furnizori de utilitati avem deja contracte cu 4 dintre acestia, intocmite imediat dupa infiintare.
a. Ascensorul RomService Company SA – intretinere Ascensor
b. Enel – electricitate lift si spatii comune
c. Gdf Suez Energy Romania – furnizare gaze naturale
d. Sal Trans Exim srl – colectare si transport gunoi
e. Apa- Nova – furnizare apa rece - NU s-a Intocmit Contract
f. RADET – furnizare apa calda si caldura - Nu s-a intocmit contract

Pentru apa rece - Nu exista contoare separate pe fiecare scara, sunt doar doua contoare pe tot blocul pentru scarile 1-4 si 5-8. Dar, fiecare apartament din cadrul Asociatiei noastre are contorizare individuala la apa rece si apa calda si repartitoare de costuri a consumului propriu de caldura. Pe scara noastra RADET a montat si un GigaKalorimetru pe casa scarii la et 1.
Facturile ajung numai la Asociatia de Proprietari
bl X Scarile 2-7ceea ce nu mi se pare este legal, si deja a condus la Abuzuri din partea asociatiei de pe scarile 2-7.
Aceasta stabileste Pretul/mc de apa rece, apa calda si caldura implicit Pierderi si Penalitati proprii.
Totodata acestia calculeaza si salarii pentru servicii de contabilitate depline (nici macar partial), casierie, cenzorat fara a avea un accord cu Asociatia noastra.
Doresc sa mentionez ca in continuare pe postul de Presedinte si Contabil sunt acelasi persoane care au fost si in urma cu 10 ani cand s-au delapidat sume importante de bani din fondul de reparatii al intrebului bloc si care nu s-au implicat deloc in recuperarea banilor sustrasi de fostul Administrator, cu toate ca la acel moment toti proprietarii blocului au platit o Expertiza Contabila ( s-a pierdut urma).
Acestia nici macar nu doresc sa intocmeasca o Conventie de Calcul separat pentru scara 1 – pentru apa rece, apa calda si caldura sub pretextul ca sigur vom avea datorii, iar noi, ca Asociatie nu avem Patromoniu, si la un eventual process nu au ce sa execute.

Va rugam, sa ne ne acordati sprijin specializat in demersul nostru de separare al Asociatiei noastre de pe SCARA 1 fata de restul blocului respectiv Asociatia sc. 2-7.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 04:57, 12 Ianuarie 2013
In situatia in care proprietarii au decis infiintarea de noi asociatii de proprietari intra in responsabilitatea noilor repreentanti legali ai entitailor nou constituite sa desfasoare demersuri concret epentru delimitare spatiu
Era necesar aplicare concreta a disp art 5 din l nr 230/2007
Daca este cazul,asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora,printr-o anexa la acordul de asociere
Multumesc pentru raspuns.
Am uitat sa mentionez ca am postat acest mesaj in numele sotiei mele care este noul Presedinte al Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 in urma demisiei vechiului Presedinte.
Asociatia din care ne-am desprins (bloc X Scarile 2-7) refuza sa faca o defalcare de costuri separat pentru scara 1 – pentru apa rece, apa calda si caldura sub pretextul ca sigur vom avea datorii, iar noi, ca Asociatie nu avem Patromoniu, si la un eventual process nu au ce sa execute.
Motivul principal cred ca este totusi faptul ca dansii incaseaza de la proprietarii din asociatia de pe scara 1 salarii pentru servicii de contabilitate, casierie si cenzorat
Este vre un mod de ai obiga sa ne dea aceasta defalcare de costuri ?




Solicitati cenzorului /comisiei de cenzori sa efectueze raport de activitate impreuna cu cenzorul asociatiei 'mama"
Vechea asociatie isi pastreaza denumirea veche si nu si-o poate schimba in sc.2-7 deoarece asta ar insemna sa se infiinteze din nou ca asociatie si nu e cazul.

Despre conventia care ati vrea sa existe intre cele doua asociatii, POATE ca aveti dreptate, dar asta ar fi fost valabil numai o perioada scurta de timp dupa infiintare cand inca erati in organizarea propriei asociatii si a relatiilor cu furnizorii. Apoi, insa, trebuia sa va separati si la consumurile de apa si caldura.
Despre RADET nu stiu ce v-a oprit sa nu faceti un contract separat atata timp cat aveti contoare la scara pentru apa si caldura? Acesta se poate face oricand.

Despre APA NOVA, imediat dupa infiintare trebuia sa va faceti lucrarea de montare a unui contor de bransament numai pentru scara dv., sa faceti demersuri la furnizor pentru contorizare separata si, deci, si pentru facturare separata.

Asadar separarea de consumuri se poate face oricand.

Nu inteleg ideea cu salariile, dar stiu un lucru, scuzati-mi expresia...."lucru'amestecat miroase....rau", asa incat grabiti-va si separati-va consumurile la apa rece (pentru APA NOVA), iar la RADET faceti-va un contract separat.
Situatia complicata de acum se poate lesne reglementa asa cum ati fost sfatuit de @elga50. Trebuie mers la furnizorul de apa in vederea separarii consumului de apa. Ca aveti sau nu posibilitati tehnice au sa va spuna cei de la Apa Nova. Oricat ar costa (si sa stiti ca costa ceva) trebuie sa va separati si sa incheiati contract de furnizare propriu, astfel costurile initiale de separare se vor amortiza f. rapid. Chiar de saptamana viitoare, va prezentati la Apa Nova si solicitati separarea de masura, ei va vor indruma pasii ce trebuie sa-i urmati, astfel incat din aceasta primavara sa aveti bransament propriu.
Nici eu nu am inteles ideea cu salariile, dar nu mai conteaza, daca va separati, gata cu neintelegerile. La fel poate sa procedeze si cealalta scara (puteti incepe demersurile impreuna, este mai bine pentru toate asociatiile).
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separarea asociatie de proprietari in alte 3 asociatii giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Va scriu in disperare de acuza. In anul 2014 am devenit presedintele unei asociatii de proprietari formata din 3 scari. Asociatia intregistra ... (vezi toată discuția)
Apa rece pentru ...apa calda! peraspera peraspera Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? \" 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat ... (vezi toată discuția)
Asociatie noua, bransare separata? ContSters215324 ContSters215324 Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc vechi nationalizat in care locuiau chiriasi la stat. Intre timp unii au devenit proprietari, altii sunt inca chiriasi (printre ... (vezi toată discuția)