avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate valida o persoana decedata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate valida o persoana decedata?

Buna ziua.
S-a facut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate la Legea 18/1991. Solicitantul a cerut terenurile aduse in CAP de antecesorul sau. Comisia de fond funciar a validat persoana decedata, antecesorul solicitantului, din greseala( acesta fiind decedat inainte de 1991). In momentul de fata, trebuie sa invalidam antecesorul si sa validam solicitantul la Legea 18. Intre timp, acesta a decedat. Comisia de fond funciar poate valida persoana decedata, intrucat aceasta a facut cererea la Legea 18/1991, sau trebuie sa validam mostenitorii acestuia?
Daca este cu putinta, solicit si un cadru legal.

Va multumesc,
Minodora Sorian
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 07:52, 6 Septembrie 2018
Singura solutie corecta si valabila este sa se valideze dreptul persoanei care a formulat cererea de reconstituire, pe Anexa 3, chiar daca acea persoana este decedata in prezent. Legea 18/1991 spune ca se emit titluri de proprietate persoanelor care au formulat cerere. In acest caz, comisia locala va trebui sa propuna comisiei judetene radierea din anexa 2a a persoanei X (decedata in 1975) si inscrierea in Anexa 3 a lui Y (persoana care a formulat cererea), in calitate de mostenitor al lui X, pentru suprafata de "n" ha. Solicitarea de corectare a Anexelor o vor face mostenitorii lui Y, atasand certificatul de deces al lui X, copie a cererii formulata in baza legii 18/1991 de Y si certificatul dansilor de mostenitor de pe urma lui Y.
Baza legala: art. 8 din legea 18/1991.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Kyandra, moderator
Va multumesc foarte mult. Exact asa am procedat intr-o situatie anterioara si s-a validat dreptul mostenitorului care a formulat cererea, care intre timp decedase. Insa avem un caz similar, identitate de obiect si cauza, iar Comisia Judeteana( noi suntem Comisie Locala) nu vrea sa valideze dreptul unei persoane decedate( chiar daca acesta a solicitat reconstituirea), ci sa aduca mostenitorii acestuia certificat de calitate de mostenitor si sa fie validati acestia. Asa este corect?

Cu stima,
Minodora Sorian
Minodora Sorian, Consilier juridic
Pai cum Dumnezeu sa valideze comisia judeteana dreptul de proprietate al unei persoane care nu a formulat cerere??? (in speta mostenitorii solicitantului in baza legii 18/1991). Daca articolul 8 din lege spune clar ca
stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate,
, cum interpreteaza comisia judeteana asta?
Parerea mea este sa faceti propunerea catre comisia judeteana, care va trebui sa se pronunte, prin hotarare motivata. In cazul in care hotaraste negativ, puteti ataca aceasta decizie pe calea instantei, conform art. 53-58 din lege, pentru pronuntarea unei hotarari care sa respecte atat legea cat si bunul simt (mi se pare o noua perla in marele colier al fondului funciar sa validezi dreptul de proprietate unor persoane ca n-au cerut asta....).
Nici eu nu inteleg acest lucru, cu atat mai mult cu cat acum 2 luni, aveau o practica la situatia data, iar in momentul de fata isi schimba practica. Normal, acesti mostenitori nu sunt in termen pentru a face cererea de reconstituire. Teama mea este ca se va crea un precedent, si toti mostenitorii mostenitorilor celor care au adus terenul in CAP, vor cere sa le validam lor dreptul de proprietate si sa emitem titluri pe ei, evitand in acest fel procedura succesorala. Va fi o nebunie. Chiar sunt derutata.

Mii de multumiri,

Minodora Sorian
Minodora Sorian, Consilier juridic
Nu sunt avocat dar poate pot sa explic putin, in baza legii 1 si 18 se retrocedeaza anumite proprietati (Luate cu forta de stat de la stra-bunici nostri), in lipsa proprietarului de drept - care e mort de mult, aceste terenuri revin mostenitorilor de drept, statul nu le poate folosi (si sunt pagube majore in impozite). In aceste conditii, in baza unor copii dupa certificatele de deces si de nastere care demonstreaza linia descendenta se face punerea in posesie, pentru care se elibereza titlul de proprietate

Exista 2 modalitati din experienta - sesizarea (te duci cu certificatele, copie buletin alte acte) si o cerere si ceri dreptul, daca strabunicul a avut 3 copii si unul din ei a avut 2 copii si tot asa, in functie de bunavointa primariei respective ti se poate repartiza bucatica ta gen 10 Ha din lotul initial 100 Ha sau poate sa ti se puna bete in roate si sa ti se ceara sa ridicati impreuna lotul de pamant - spre exemplu daca un lot de 100 Ha are 2 mostenitori legali tu si inca cineva, primaria iti poate cere sa gasesti tu persoana cealalta si sa cadeti de acord pentru plata masuratorilor (destul de costisitoare). Acum tu trebuie sa decizi daca merita efortul in functie de zona, posibilitatea de exploatare, etc...

In al doilea caz, autosesizarea, fie ocolul silvic sau primaria, existand posibilitatea unei exploatari de sa zicem spre exemplu padure, gaseste TOTI mostenitorii unui lot de pamant si executa un amenajament de exploatare in devalmasie, unde nu se primesc titluri de proprietate dar se primeste o suma de bani in valoare % de terenul ipotetic detinut in aceast amenajament. Daca doreste sa vanda, la randul sau nu poate vinde decat unui proprietar din amenajament, daca exista doritori

Acum punerea in posesie suna cam asa : "va rugam sa va prezentati la primaria X pentru punerea in posesie a terenului 4 Ha apartinand lui... In caz de neprezentare se va pune in proprietate in absenta" - Aici te poti duce sa iei titlul oricand

Pentru situati cu cererea suna cam asa : "conform cererii de punere in posesie nr din data va rugam sa va prezentati la primaria X pe data de ora de pentru punerea in posesie"

Pentru ultima situatie, fie primesti un plic prin posta sau un telefon de la o ruda care a primit plicul, mergeti impreuna dupa contactarea telefonica, prezentati certificatele de nastere si asta este, peste un an daca toata lumea e de acord esti contactat iarasi pentru primirea % a valorii

Acum poate suna absurd dar am intalnit personal toate aceste 3 situatii la noi in tara, am mai intalnit ca exemplu in care primarul a pus in posesie pe o parcela defrisata de el mai devreme pentru padure si acum are 14 mandate penale deschise (ca a facut-o si la alti oameni), dar ramane primar pana la solutionare... am mai intalnit una in care s-a refuzat punerea in posesie pe motivul ca cererea era gresita (prin ocolul silvic), am mai intalnit ca nu au pamant de dat si sa se duca la o alta primarie apropiata de zona pentru punerea in posesie si am mai intalnit una in care 1 frate vroia padurea celalalt nu putea platii si la o suprafata mare cred ca trebuia sa il acopere primul

Acum imi cer scuze pentru lungime, dar daca inteleg bine textul (inca odata nu sunt avocat) titlul exista, toti sucesorii acestei persoane merg la notar la succesiunea normala si decid ce se intampla cu el:
1. vindeti pamantul pe cat se poate si impartiti banii
2. exploatare - daca e padure mergeti la ocolul silvic care va va explica ce se poate face in functie de legi si suprafata
3. impartiti terenul de comun acord - prin separarea in parcele
4. Poate il vrea o singura persoana si atunci fie da ceva la schimb din succesiune fie da o suma de bani fie da o suma de bani din cea cuvenita in urma mostenirii
5. fie poate vine cineva cu o optiune in functie de locatie, poate e aproape de cineva sau are un imobil in apropiere etc

Ideea e ca la succesiune se poate schimba usor aceasta proprietate, ulterior se poate parcela sau vinde si impartii in orice fel se doreste

Sper sa va ajute, Dumnezeu stie prin cate am trecut cu retrocedarile astea

Alte discuții în legătură

Care sunt etapele eliberarii unui titlu de proprietate? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI care erau etapele pentru eliberare unui titlu de propritate pentru teren forestier. cere către comisia locală de fond funciar,aprobare ocol silvic,mă ... (vezi toată discuția)
Teren nerecuperat addac addac Buna ziua,bunicii mei au un teren de 10 000 m padure in ilfov,insa primarul nu le da acest teren mentionand ca primarul dinaintea lui a vandut toate ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de proprietate: procedura ContSters110543 ContSters110543 Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai pot sa cer dreptul la o padure forestiera pe care recent am descoperit ca sunt mostenitorul unei persoane defuncte care a ... (vezi toată discuția)