buna ziua si sanatate
Situatie concreta : un apartament a fost donat (prin notariat, conform procedurii), de catre bunici, nepoatei care are 16 ani , avand ca tutori pe ambii parinti iar bunicii fiind cu drept de uzufruct. Toti ( nepoata, parintii, bunicii), sunt de acord cu vanzarea apartamentului.
Se poate realiza aceasta vanzare avand in vedere varsta nepoatei (16 ani ) si cum ar trebui procedat?
Va multumesc
Trebuie vazuta legea care reglementeaza capacitatea persoanei. Potrivit Legii nr.105/1992, care reglementeaza raporturile de drept international, spune, in art.11 si 12:
Art. 11. - Starea, capacitatea si relatiile de familie ale persoanei fizice sint cirmuite de legea sa nationala, afara numai daca, prin dispozitii speciale, nu se prevede altfel.
Art. 12. - Legea nationala, este legea statului a carui cetatenie o are persoana in cauza. Determinarea si proba cetateniei se fac in conformitate cu legea statului a carui cetatenie se invoca.
Prin urmare, capacitatea minorului este reglementata de legea sa nationala, care, inteleg eu, este cea austriaca.
Apoi, potrivit art.38:
Art. 38. - Masurile ce se iau de catre parinti sau tutore cu privire la minor sau la o alta persoana lipsita de capacitate sau cu capacitate restrinsa, ori cu privire la bunurile ce le apartin, sint supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza exercitarea ocrotirii de catre cei in drept.
iar potrivit art.47:
Art. 47. - Reprezentarea legala a persoanei fizice lipsite de capacitate de exercitiu si a persoanei juridice in cazurile in care se afla in incetare de plati, precum si asistarea persoanei fizice cu capacitate de exercitiu restrinsa sint supuse legii care se aplica raportului juridic din care se naste atributia de reprezentare sau de asistare.
Prin urmare, solutia nu e chiar atat de simpla pe cat pare.
am gasit o interpretare a unor art din legea asta.. poate ajuta daca e corecta
"In aceasta materie legea 105/1992 reglementeaza un caz de ocrotire a ordinii publice de drept international privat roman prevazand ca pentru stabilirea intinderii acestei obligatii trebuie sa se tina seama chiar daca legea straina dispune altfel de nevoile efective ale creditorului si de posibilitatile materiale ale debitorului.
5) Ocrotirea persoanei lipsite de capacitate de exercitiu sau avand capacitate de exercitiu restransa
Ocrotirea minorului nascut din casatorie sau adoptat exercitata de ambii parinti sau de unul dintre ei e guvernata de:
a) legea nationala comuna a parintilor daca au aceeasi cetatenie;
b) legea domiciliului comun daca au cetatenii diferite;
c) legea statului pe al carui teritoriu au avut sau au resedinta comuna sau cu care intretin cele mai stranse legaturi.
In cazul copilului din afara casatoriei ocrotirea sa e guvernata de :
a) legea nationala a copilului daca are o singura cetatenie;
b) legea mai favorabila daca are doua sau mai multe cetatenii.
Domeniul de aplicare a legii ocrotirii minorului vizeaza urmatoarele aspecte:
- cazurile de instituire a masurii si durata acesteia;
- drepturile si obligatiile parintesti;
- reprezentarea sau dupa caz asistarea minorului;
- decaderea din drepturile parintesti etc.
Masurile care se iau cu privire la persoana minorului sau bunurile care ii apartin sunt supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza ocrotirea copilului. "( aici e vb de Austria )
" Aspectele reale privind bunurile copilului sunt supuse lex rei sitae (legea locului situarii bunului)." (aici ar fi vb de Romania)
ma gandesc ca cei de la autoritatea tutelara au mai avut astfel de cazuri ( da Doamne!) si stiu sa indrume mai bine
Curator
andryzs
Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator?
Curatorul poate sa fie ... (vezi toată discuția)
Tutore
florentina1971
Buna ziua.Sotul meu are prin hotarire definitiva de divort incredintarea fiului lui in varsta de 13 ani.In urma cu cativa ani a fost plecat din tara si a ... (vezi toată discuția)