avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie sau vanzare cumparare!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie sau vanzare cumparare!

va rog sa-mi spuneti si mie cam cat m-ar costa pentru o suprafata de teren intravilan de 500 m.p. in caloare de circa 15000 de euro, un contract de vanzare cumparare si un act de donatie.
tatal meu vrea sa-mi dea suprafata de teren aratata mai sus, si mai am 2 frati. daca in actul de donatie trec "donatia se face cu scutire de raport", acest act mai poater fi atacat de catre fratii mei? dar tatal meu mai poate sa-l atace in conditiile in care l-a facut deja?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:14, 6 August 2008
Contractul de vânzare-cumpărare se taxează ca şi un contract de donaţie.
Chiar dacă în contractul de donaţie se specifică "cu scutire de raport", dacă la moartea donatorului acesta nu mai are avere succesorală, sau prin această donaţie făcută în favoarea unui descendent se încalcă rezerva succesorală a celorlalţi descendenţi, atunci valoarea de piaţă a bunului donat se va readuce în masa succesorală, nu imobilul, astfel că fiul donatar va fi obligat a achita celorlalţi fraţi cval. cotei din imobil ce le revine potrivit rezervei succesorale încălcate. Deci, răspunsul este da, fraţii - descendenţii dezmoşteniţi - pot ataca donaţia şi să solicite refacerea rezervei succesorale ce le revine, potrivit legii.
Tatăl donator nu mai poate ataca actul de donaţie, odată ce acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, donaţia este pură şi simplă, adică o liberalitate în schimbul căreia donatorul nu cere nimic donatarului şi donaţia cu sarcini donaţiilor cu sarcini când se prevede că se donează un bun în schimbul îndeplinirii unei condiţii rezolutorii...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Mostenire Andrei Popa Andrei Popa fratele meu are un contract de donatie FACUT IMPREUNA CU TATAL MEU CARE A DECEDAT in care in clauza scrie b) Cunosc situatia juridica si de fapt a ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)