avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de impartire a averii dupa decesul mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de impartire a averii dupa decesul mamei

Buna seara!
Situatia mea este urmatoare: parintii mei au fost proprietarii in egala masura a unui apartament de 4 camere. In 2006 a murit mama mea, iar la aproape 2 ani de la deces s-a facut succesiunea, in care tatal meu renunta la partea lui de mostenire, iar partea mamei revenea in egala masura mie si sorei mele. Dupa un timp am incercat sa vindem apartamentul, dar nu am reusit. Pana la urma am schimbat apartamentul de 4 camere cu unul de 2 camere + diferenta. Sora mea este casatorita in strainatate, si neavand nevoie de spatiu de locuit, m-am mutat eu cu familia mea in apartamentul de 2 camere. Tatal meu avand niste bani economisiti, a completat suma de bani primita ca diferenta la schimbul de apartamente, si a cumparat tot un apartament de 2 camere, unde sta si la momentul actual. Fiind un schimb de apartamente, toti proprietarii apartamentului de 4 camere am devenit proprietarii apartamentului de 2 camere cu care s-a facut schimbul, + a sumei de bani primita ca diferenta. Notarul, care a facut actele la schimbul de apartamente, ne-a sfatuit ca mai tarziu sa facem un act de donatie in care ceilalti 2 prorietari (tatal meu si sora mea) sa imi doneze partea lor detinuta din apartament, iar apartamentul cumparat de tatal meu sa fie trecut pe numele sorei mele, cu conditia ca tatal meu sa poata locui acolo pana la sfarsitul vietii. Luna viitoare vom face si acest ultim pas, dar eu intre timp m-am interesat, si am aflat ca in viitor pot avea probleme cu acest act de donatie. Ce ma sfatuiti, cum sa intru definitiv in posesia apartamentului, fara ca in viitor sa am probleme cu posesia lui? Inca o intrebare: mostenirile (in cazul meu apartamentul) pot fi trecute si pe numele sotiei/sotului, sau legea nu permite acest lucru? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 09:59, 14 Iulie 2011
Cel mai sigur ar fi ca tatal si sora sa va vinda parte3a lor din apartament(sunt aceleasi taxe ca la donatie). Cit priveste celalalt aspect ca sora sa ingrijeasca tatal si sa devina proprietar dupa moartea acestuia va dezavatajeaza
#-o #-o #-o

Cred ca si cel mai slab avocat ar fi putut sa ofere o solutie cu cap si coada in locul acestui sir "inteligent" de miscari total anapoda.
Asta, bineinteles, daca s-ar stradui cineva sa deschida usa unui avocat (macar asa, de-o intrebare), inainte de a semna niste hartii desprinse parca din ...Absurdistanul juridic.

1.
Se putea face un PARTAJ (prin care ati fi devenit proprietar UNIC al ap. de 4 cam) cu obligatia de a plati o sulta de...in termen ...de...
Deveneati proprietar UNIC al ap. de 2 cam si achitati imediat sulta din diferenta de bani obtinuta in urma schimbului.

Din aceasta diferenta sora + tatal puteau cumpara impreuna (nud proprietar + uzufructuar) cel de-al doilea ap.

Si cu asta ...se termina povestea! (fara sa mai aruncati o palarie de bani total anapoda pentru acte ulterioare).

Intelegeti ce ECONOMIE de bani va poate face un avocat?
Sunt convinsa ca nu, pentru ca toata lumea vede doar onorariul avocatului, dar nu realizeaza cati bani (poate) arunca pe fereastra cand il sare pe avocat.

2. - alta varianta (si asta doar dintre cele ce-mi trec prin minte la cafeaua de dimineta, fara prea multa stradanie):

In cel mai rau caz, imediat dupa schimb (presupunad ca macar in ceasul acesta ati fi consultat un avocat), se putea face un act de PARTAJ prin care deveneati proprietar exclusiv al ap. cu 2 camera si ceilalti primeau in lotul lor banii...
...

Din nefericire, acum NU sunteti proprietar exclusiv, ci COproprietar al ap. cu 2 obtinut la schimb (in cota prevazuta). Prin urmare, aveti in continuare de facut un PARTAJ (ce trebuia facut din capul locului) si de achitat o sulta daca doriti sa deveniti proprietar exclusiv (si daca sora nu va fi dispusa sa dea pe de-a moaca ceea ce-i apartine, respectiv sa NU solicite de la dvs. achitarea sultei).

Macar in al 12-lea ceas, opriti-va!
Nu puneti si bomboana pe coliva cu o donatie.
Faceti PARTAJ (cu sau fara sulta) pentru ap. in indiviziune si simultan vanzarea ap. tatalui catre sora. (si rugati-va sa nu se razgandeasca cineva, ca ar avea de ce. Daca as fi avocatul surorii dvs. ati avea o mare problema).

Si daca in viata asta mai aveti de vandut/cumparat/partajat etc. mai mult decat o ceapa degerata, intrebati si un AVOCAT.

Forumul poate fi doar un punct de plecare/de informare si nu un loc in care sa aflati solutii finale/solutii concrete, aplicabile cazului particular.
Nici un avocat nu e dispus sa "dea totul din casa", pentru ca asta ar insemna sa-si sfatuiasca implicit si ADVERSARII de maine.

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
romascanu, moderator
ati scris dvs. in titlu; " probleme de impartire a averii dupa decesul mamei" .
Adevarat ati grait.
Numai probleme v-a creeat notarul asta si tot insistati sa mai incheiati nu stiu ce minuni de acte la el.
Mergeti la un avocat pana nu veti face inca o nazdavanie.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Gabriel Trifu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama poate in timpul vietii sa vanda partea din apartament ? karmenaurelia karmenaurelia Suntem o familie formata din 2 surori si mama parinte supravietuitor. Datorita caracterului rau voitor a surorii fata de mama, aceasta din urma doreste ca ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)
O intrebare? gogudany gogudany Buna seara! Am o problema si nu stiu cum s-o scot la capat? Sunt in divort cu sotia si nu stiu daca in cazul unui partaj,a unui ap. de 2 camere,cumparat in ... (vezi toată discuția)