Momentan lucrez la o firma cu norma de 6 ore/zi pe postul de web designer. De curand mi s-a propus un job de catre alta firma 2-4 ore/zi pe aceelasi post. Ce ar trebui facut sa pot lucra legal si aici. Contract de colaborare (daca exista asa ceva) sau un nou contract si specific ca am deja carte de munca pe aceasta meserie ?
Am citit tot la dvs (prin mesaje) ca este posibil, dar nu trebuie sa depasesc 8 ore/zi cumulat. Este adevarat?
Cartile de munca nu se mai folosesc incepand cu 01.01.2011.
Puteti avea 2 contracte de munca chiar si pt.aceeasi meserie.
Statul cu siguranta nu se supara ca va colecta contributii de la 2 firme.
Puteti lucra prin cumul de functii la doi angajatori diferiti,prin incheierea cu fiecare dintre acestia a cate unui contract de munca.Mai puteti presta pe un contract de munca la primul angajator si pe contract de prestari servicii la cel de-al doilea.
Cat despre timpul de munca,nu este reglementat special in Codul Muncii cat este timpul de munca maxim admis /zi, pt. cazul cand angajatul cumuleaza functii,dar trebuie de tinut seama ca se specifica totusi ca salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive,ceea ce subintelege ca mai mult de 12 ore /zi nu poti presta,avand in vedere ca o zi are doar 24 de ore.
Cand se vorbeste despre limitarea la 8 ore a timpului suplimentar,este vorba despre cazul unui singur contract de munca,chiar daca nu se face precizarea explicita.
1. Codul muncii spune: Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
2. Asadar puteti avea oricate CIM puteti sa duceti si cu timp integral si cu timp partial, legea nu distinge.
Va trebui sa alegeti la care angajator vreti sa aveti functia de baza si sa instiintati despre acest lucru pe celalalt angajator (cel la care nu veti avea functia de baza). Este necesar pentru calculul impozitului pe venit la cel de-al doilea angajator, unde nu veti beneficia de deducere.