Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele 2 aspecte:
1.- care este pana la urma termenul de prescriptie in cazul dosarelor de dauna auto (RCA si CASCO)? Ma refer la cel care se aplica in raporturile dintre asigurator si unitatea service reparatoare (am in vedere atat cazul in care exista cat si cel in care nu exista conventie de colaborare). Intrucat am mai lansat ceasta intrebare, iar raspunsurile primite au fost contradictorii, va rog sa-mi indicati temeiul juridic, baza legala care este incidenta in aceste raporturi.
2.- de la ce data curge acest termen? De la data producerii evenimentului rutier, sau de la data depunerii ultimului act necesar la dosar (care, in unele cazuri, se pdepune la o distanta semnificativa in timp).
Va multumesc si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.
Va multumesc, stimtate dmn nucuS. Este foarte buna adresa pe care mi-ati indicat-o dumneavoastra, dar nu este exact ceea ce as fi dorit sa aflu.
Asadar, revin. Se da asiguratorul X si service-ul Y. Intre X si Y exista o conventie de colaborare. Exista si un dosar de dauna auto, pe CASCO. De la producerea evenimentului rutier au trecut putin peste 2 ani (dar s-au implinit 2 ani), dar factura de reparatie s-a emis abia la cateva luni distanta in timp (prin decembrie 2009, fata de data evenimentului-iulie 2009). X sustine ca s-ar fi prescris dreptul de a solicita plata contravalorii reparatiilor.
As dori sa stiu ce opinati dvs (cei cu mult mai multa experienta decat mine): s-a prescris sau nu acest dosar? Si de la ce data, din ce moment incepe exact acest termen sa curga (ma refer la raprtul service - asigurator).
Astept raspunsurile dvs, cu atat mai mult cu cat nu stiu exact cum sa procedez mai departe.
Daca este vorba despre relatia dintre asigurator ca platitor si reparator ca executant, relatia este strict comerciala, conforma cu conventia si legile in materie.Prescrierile privind despagubirile in materie de asigurari (2 ani CASCO), se aplica numai intre asigurat si asigurator, pe baza politei, reglementate de legea speciala a asigurarilor.Ca urmare procedati in consecinta, conform contractului.