Spuneti-mi va rog unde pot sa gasesc termenele de garantie minime pentru diferite categorii de produse. M-ar interesa termenul de garantie care poate fi dat pentru un fotoliu rulant. In Legea 449/2003 versiunea actualizata in 31.12.2007 nu gasesc nimic referitor la termenele de garantie minime.
L 449/2003(privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora) stiu ca inlocuieste H 394/1995.
In H 394/1995 exista o anexa cu termenele minime de garantie. Acolo, fotoliul rulant intra in categoria vehiculelor fara motor.
Am citit si Legea nr. 296(r1) din 2004 - Codul consumului si Ordonanta 21/1992, republicata - Protectia consumatorului, dar nu am gasit nimic. Sper ca am citit cu atentie.
Legea 449/2003, cuprinde in doua capitole separate specificatii privind garantia si conformitatea produselor. Inca de la inceput , intrucat legea este superficiala si lasa loc de interpretari, inspectorii OPC, au aplicat amenzi, sanctionand agentii economici care ofereau drept garantie ptr un produs, o perioada mai mica de 2 ani. In incercarea de a musamaliza aceasta eroare, au gasit chiar o noua terminologie si anume`` garantia de conformitate``:))..... Desigur, multe procese verbale de constatare a contraventiei au fost anulate intrucat legea defineste clar cei doi termeni.
Deci, garantie cat vreti, conformitate 2 ani conf 449/2003.
Grija mare la intocmirea certificatelor de garantie. Trebuie sa tineti cont si de prev OG 21/1992, iar in ceea ce priveste practicile comerciale, de legea 363/2007.
Succes!