Buna ziua.
In anul 1998 mama mea a avut un grav accident vascular in urma caruia a ramas cu un handicap de gradul II. In urmatorii ani aceasta a mai avut mici accidente vasculare care i-au deterioarat sanatatea de la an la an, ajungand sa nu se mai poate controla locomotor si nu se poate exprima inteligibil iar capacitatea de a intelege ii este cu mult diminuata. In momentul de fata este incadrata tot la tipul de handicap de gradul II, ea nemaifiind dusa la doctor pt o noua incadrare. Dupa moartea tatalui alaturi de care am ingrijit-o, aceasta a ramas acum in grija fratelui cu care ma aflu in relatii proaste si pe care il banui ca urmeaza sa treaca partea mamei pe numele lui (mama impreuna cu tata detin un apartament din care imi revine in acest moment 25% de pe urma mortii tatalui). Mama nu are discernamant in adevaratul sens al cuvantului, nu stie in ce an suntem, nu stie exact pe ce case este proprietara insa poate fi usor manipulata sa faca un anumit lucru.
Exista o modalitate de a impiedica legal acest lucru fara insa a o tara pe mama prin zeci de spitale?
Actele de proprietate ale casei sunt la mine insa nu stiu daca fratele a chemat un notar, cum as putea sa aflu daca raul a fost deja facut? Si presupunand ca acest lucru s-a intamplat deja cat tip am la dispozitie sa pot actiona in instanta si ce ar trebui sa fac? Sa cer o expertiza medico legala psihiatrica?
o modalitate ar fi de a o pune sub interdictie pe mama dvs.
actiunea in constatatrea nulitatii absolute a unui contract de vanzare a unui imobil etse imprescriptibila
expertiza se poate face si in cadrul unui proces dar si extra judiciar
Lipsa discernamantului conduce catre nulitatea relativa a contractului.Cauza de ineficacitate poate fi invocata numai de catre persoana care a suferit o vatamare prin perfectarea contractului.
Actiunea in anulabilitate poate fi promovata in termen de 3 ani de la incheierea actului de vanzare-cumparare.
O persoana care nu este responsabila din punctul de vedere al legii civile poate fi pusa sub interdictie judecatoreasca.(expertiza psihiatrica este obligatorie)
Totodata, poate fi numit un curator care sa ii reprezinte interesele.
in speta vorbim despre discrenamant catre trebuie sa existe la mom incheieirii contractului (sanctiunea fiind nulit absoluta) si nu de consimtamant (care poate fi afectat de dol, violenta , eroare- sanctionat cu nulit relativa),
persoana respectiva nu poate discerne intre bine si rau etc., acordul dintre cele doua parti la incheierea contractului nu se intalneste in acest caz , persoana in cauza la mom inche contractului nu si-a exprimat acordul liber , nu suntem in cazul spre ex ca daca ar fi cunoscut adev scop sau pers cu care contracteaza are o alta calitate nu ar fi incheiat actul respectiv ci pur si simplu persoana in cauza nu realizeaza ce face
pe cale de consecinta actiunea in cosntatarea nulit contractului este imprescriptibila
nu vorbim de lipsa consimtamantului- viciat
"lipsa discernamantului la incheierea unui act juridic atrage ca sanctiune nulitatea relativa a acelui act"- Drept civil- partea generala-Gabriel Boroi , pag. 158
In cazul consimtamantului afectat de un viciu de consimtamant sunt situatii in care intervine nulitatea absoluta. ( in cazul erorii obstacol intervine nulitatea absoluta -pag. 161 )