1) Prin cesionare se transmit toate drepturile asupra capitalului social, activelor si pasivelor societatii.
Incorect. Prin cesionare se transmite doar dreptul de proprietate asupra partilor sociale, dreptul la dividende si dreptul la vot in AGA.
Nu se transmite niciun drept asupra pasivelor si activelor societatii.
1) cesionarea inseamna numai partile sociale la valoarea capitalului social sau se imparte 50% intreg activul societatii, (cladiri, utilaje, terenuri) care a fost dobandit de cei doi asociati cu contributii egale, dar care nu au fost folosite la majorarea capitalului social?
Asociatul poate iesi prin 2 metode din societate - 2 cai juridice: cesionare sau retragere.
Cesionarea se face prin negocierea directa a partilor sociale. Daca cesionarul nu vrea sa va dea suma pe care o pretindeti, nimeni nu il poate obliga sa va cumpere partile sociale.
Singura metoda care va permite sa va retrageti impreuna cu procentul proportional din activul net corectat al societatii este
retragerea.
Dar, pentru retragere din societate (in lipsa acordului dintre parti) trebuie sa votati negativ in AGA, trebuie sa aveti ”motive temeinice” si puteti obtine retragerea doar in baza unei hotarari a tribunaluluil. Art. 226.
Chiar in cazul aprobarii retragerii, nu aveti dreptul la bunuri in natura, ci doar la echivalentul banesc.
In plus, operatiunea de transfer a activului net de la societate catre asociatul retras se face printr-o lichidare partiala, caz in care se plateste impozitul de 16% - venituri din lichidare. (sau operatiuni asimilate) + taxa pe valoarea adaugata TVA.
Alberto Kurtyan