avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale iesire din societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

iesire din societate

La iesirea dintr-o societate cu doi asociati a unui asociat, cu cesionare 50% parti sociale catre asociatul ramas, exista trei intrebari:
1) cesionarea inseamna numai partile sociale la valoarea capitalului social sau se imparte 50% intreg activul societatii, (cladiri, utilaje, terenuri) care a fost dobandit de cei doi asociati cu contributii egale, dar care nu au fost folosite la majorarea capitalului social?
2) daca nu se ajunge la nici o intelegere privind drepturile asociatului retras, cine va fi chemat in instanta, asociatul ramas ca persoana fizica sau societatea ca persoana juridica?
3) tinand cont ca este vorba de o revendicare imobiliara ca drept al asociatului retras, care este temeiul juridic, art. 480 C.civ. sau art. 226 din Lege 31/1990?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 01:54, 17 Iulie 2011
carmenmur a scris:

cesionezi in baza contractului societatii.
chemi in judecata asociatul daca refuza retragerea din societate


Ãsta este sfatul?
Și ”motivele temeinice” unde sunt?

Se respinge!

Alberto Kurtyan
Fiti amabil, daca activele societatii nu sunt proprietatea asociatilor atunci ce vrea sa spuna L 31/90 Art 235 :

(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.

(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

Legea spune clar “dreptul de proprietate asupra bunurilor” Daca asociatul nu este proprietar sau co-proprietar al bunurilor (activelor), cum se poate transmite acest drept?

Precum ati spus, nu se restituie neaparat bunul respective ci echivalentul in bani in urma lichidarii. Daca contractul de societate a prevazut altceva (sau la acordul unanim) atunci bunurile pot reveni unuia sau altuia din asociati/actionari.
Art. 235 se ocupa de lichidare, procedura care urmeaza imediat dupa dizolvarea personalitatii juridice a firmei.

Cata vreme societatea nu este radiata, NIMENI nu este proprietar al activelor, decat societatea.

Dupa radiere are loc ”Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase”.

Pai daca are loc transmiterea dreptului de proprietate dupa radiere, cum puteti spune ca este proprietar pe active inainte de radiere?

Bineinteles ca exista o situatie particulara (foarte rara) in care un asociat poate sa se retraga din firma sau societatea se poate radia prin acordul partilor, in unanimitate, in care asociatii pot primi active.

Dar ei nu au dreptul acesta dat de lege, ci este o decizie privata a asociatilor.

Nu confundati drepturile potentiale, posibile viitoare cu drepturile care pot fi executate conform legii.

Daca asa judecati inseamna ca o sa mergeti la Loto sa va dea castigul chiar inainte de extragerea finala.

Afirmatia ”1) Prin cesionare se transmit toate drepturile asupra capitalului social, activelor si pasivelor societatii” ramane profund eronata si denota o confuzie asupra definitiei de titlu de valoare (parte sociala, actiune).

Aici a inceput discutia.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Actiune convocare aga utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua Am si eu urmatoarea poblema: sunt actionar cu 5% intr-un SRL, iar celalalt actionar detine 95% din capital si este si administratorul ... (vezi toată discuția)