avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actiune convocare AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actiune convocare AGA

Buna ziua

Am si eu urmatoarea poblema: sunt actionar cu 5% intr-un SRL, iar celalalt actionar detine 95% din capital si este si administratorul societatii.

Am notificat in nenumarate randuri faptul ca, doresc cesionarea partilor si plata dividendelor din momentul infiintari societatii si pana astazi, intrucat nu le-am primit.

Acesta refuza atat plata dividendelor cat si punerea la dispozitie a situatiilor financiare.

In ce situatii pot cere obligarea administratorului sa convoace AGA?

Pot depune si o actiune pentru recuperare dividende?

Daca depun o cerere de obligare a convocarii AGA trebuie sa astept sa se judece aceasta si apoi sa depun actiunea de recuperare dividende?

Imi puteti spune pe ce temei legal pot depune aceste cereri?

Multumesc tare mult!!
Cel mai recent răspuns: Geta Anghel , Avocat 17:36, 9 Februarie 2016
In primul rand sunteti asociat, nu actionar. Detineti parti sociale, nu actiuni.
Din pacate , incazul SRL ar fi fost necesar sa aveti 1/4 din capitalul social pentru a putea cere convocarea AGA ( conform art. 195 alin.2 din LSC " 2) Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari. ")

Pentru a va retrage din SRL ( avand in vedere ca cesiunea poate fi perfectata cu acordul celuilalt asociat) este necesar sa va adresatiTribunalului competent de la sediul societatii . La fel si pentru a se stabili ce dividente vi se cuvin.
Temeiul legal este art. 226 din Legea societatilor comerciale
Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de iesirea unui asociat dintr-un srl CrashOverride CrashOverride Buna ziua si la multi ani ! Am si eu o mica intrebare la dumneavoastra. Intr-un SRL sunt 3 asociati , 2 cu 30 % si unul cu 40 % . Cel cu 40 % vrea sa iasa si ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat + administrator din srl ioanagts ioanagts Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri in ceea ce priveste urmatoarea problema: suntem 3 asociati (cu parti sociale egale) intr-un srl, in care eu am si calitatea ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)