Buna ziua si la multi ani ! Am si eu o mica intrebare la dumneavoastra. Intr-un SRL sunt 3 asociati , 2 cu 30 % si unul cu 40 % . Cel cu 40 % vrea sa iasa si sa-i lase actiunile unuia din cei 2. A semnat AGA prin care cedeaza actiunile . Termenul de judecata la ONRC este pentru luna aprilie. Intre timp cel cu 40 % poate contesta in vreun fel acel act ca sa nu se mai judece? Si daca nu poate , daca nu e data sentinta de ONRC , deci inca e asociat, isi poate cere drepturile chiar daca a semnat ca cedeaza actiunile , daca nu e pronuntata instanta poate cere spre exemplu dividende pana se pronunta instanta , are in continuare drepturi ? Sau odata ce a semnat nu mai are niciun drept chiar daca instanta nu s-a pronuntat?
Multumesc anticipat ,
Ca sa intelegeti mai bine , cel care avea 40 % a mers pe incredere in cedarea unor bani care acum nu-i mai sunt cedati si ar dori sa stie daca se poate face ceva.
administratorul poate face cerere de renuntare la judecata, dar asta nu inseamna ca nu poate fi depus din nou. mai este varianta prevazuta in art. 132 din LSC.
Multumesc pentru raspuns . Eu nu ma pricep deloc la legislatie , imi poti spune te rog care este varianata prevazuta in art 132 din LSC ?? .Am inteles ca nu se poate contesta , insa pana se pronunta judecatorul , cel cu 40 % isi poate cere drepturile ? Spre ex , acum e inceput de an , dividende pe anul trecut , poate sa faca lucrul asta ? sau daca a semnat nu mai poate face nimic ? Multumesc din nou anticipat :)
ART. 132
(1) Hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii sau actului constitutiv sunt obligatorii chiar pentru acţionarii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.
(2) Hotărârile adunării generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate în justiţie, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, de oricare dintre acţionarii care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat contra şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal al şedinţei.
(3) Când se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acţiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată şi de orice persoană interesată.
(4) Membrii consiliului de administraţie, respectiv ai consiliului de supraveghere, nu pot ataca hotărârea adunării generale privitoare la revocarea lor din funcţie.
(5) Cererea se va soluţiona în contradictoriu cu societatea, reprezentată prin consiliul de administraţie, respectiv prin directorat.
(6) Dacă hotărârea este atacată de toţi membrii consiliului de administraţie, societatea va fi reprezentată în justiţie de către persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre acţionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată, până ce adunarea generală, convocată în acest scop, va numi un reprezentant.
(7) Dacă hotărârea este atacată de toţi membrii directoratului, societatea va fi reprezentată în justiţie de către consiliul de supraveghere.
(8) Dacă au fost introduse mai multe acţiuni în anulare, ele pot fi conexate.
(9) Cererea se va judeca în camera de consiliu.
(10) Hotărârea irevocabilă de anulare va fi menţionată în registrul comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. De la data publicării, ea este opozabilă tuturor acţionarilor.
ART. 133
(1) O dată cu intentarea acţiunii în anulare, reclamantul poate cere instanţei, pe cale de ordonanţă preşedinţială, suspendarea executării hotărârii atacate.
(2) Preşedintele, încuviinţând suspendarea, poate obliga pe reclamant la o cauţiune.
(3) Împotriva ordonanţei de suspendare se poate face recurs în termen de 5 zile de la pronunţare.
CU privire la dividente e discutabil in functie de cum a fost stipulat in contractul de cesiune. Citeam recent o speta in care instanta a decis ca in lipsa de stipulatie dividentele se impart intre asociatii existenti. Sa vedem poate ceilalti colegi au si alte pareri.
Am inteles , in contractul de cesiune nu scrie nimic de dividende , doar ca asociatul X , cedeaza asociatului Y partile sale sociale in valoare de 80 ron sa zic ( capitalul social al firmei este de 200 RON ) . Atat , in rest nu scrie nimic . Astept si alte pareri legate de faptul daca se pot cere dividende de catre persoana care a cedat , daca instanta nu s-a pronuntat si inca apare ca asociat al firmei .
Legea 31/1990
Potrivit art 226 alin (1) din Legea nr 31 / 1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul in societatea in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
Motivele temeinice vor fi apreciate, de la caz la caz, in concret, de catre instanta de judecata sesizata sa solutioneze cauza.
Pot fi retinute ca fiind motive temeinice lipsa de implicare financiara si activa din partea celuilalt asociat(celorlalti asociati), insa, situatia va fi analizata de catre instanta si in raport de atributiile fiecarui asociat.
In situatia prevazuta de prevederile art 226 alin. (1) lit. c) din lege, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati (art 226 alin (2) din Legea nr 31 / 1990).
In temeiul Legii 31/1990 art. 226 al.3, drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Atentie! Daca cesionati partile sociale la o alta valoare decat cea nominala ( evident o valoare mai mare) diferenta se impoziteaza Daca firma a avut profit este evident ca aveti dreptul la dividente proportional cu cota dvs. de participare
Cesiunea este opozabila tertilor din momentul inregistrarii la ORC a incheierii judecatorului delegat care o aproba ori de la publicarea in MO
Bafta!