avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Iesire asociat + administrator din srl
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Iesire asociat + administrator din srl

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri in ceea ce priveste urmatoarea problema: suntem 3 asociati (cu parti sociale egale) intr-un srl, in care eu am si calitatea de administrator.(unic) Avand in vedere ca de la infiintarea societatii nu am vazut nici un act contabil, nici nu m-am implicat in niciun fel in activitatea societatii vreau sa ma retrag din firma, atat ca asociat, cat si ca administrator. Problema este ca niciunul din ceilalti 2 asociati nu vrea sa preia partile mele sociale, nici calitatea de administrator. Ce pot face in aceasta situatie? A doua intrebare ar fi daca eu nu am participat in niciun fel la activitatea societatii in ce masura pot fi raspunzatoare in caz de insolventa?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 09:29, 4 Ianuarie 2010
Potrivit art 226 din Legea 31/1990
1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.



- Inteleg ca nu ati vazut actele contabile ca si asociat - dar ca si administrator trebuia sa le semnati. Cine le-a semnat pentru depunerea lor la finante?
Ca si asociat, in cazul in care nu vi se accepta retragerea din societate - trebuie sa va adresati instantei.
Ca si administrator faceti o cerere prin care aratati ca nu mai doriti sa fiti admin istrator. Convocati AGA - convocarea care o face administratorul la cererea asociatului - deci la cererea dsv in calitate de asociat de data asta. In AGA arati ca nu mai doritoi sa administrati - spuneti si motivele - trebuie sa se concluzioneze cu proces verbal acea AGA si cu o Hotarare AGA( care poate fi un singur act ). Mentionez ca trebuie sa specificati clar acolo motivele si mai ales daca spuneti ca nu ati semnat nici un act contabil al firmei .... Aceasta hotarare o puteti depune la Reg Com chiar daca asociatii nu sunt de acord cu iesirea dvs de la administrarea societatii. Dati si un termen de cand nu mai doriti sa fiti administrator - si-n acest caz societatea ramane fara administrator -
Buna ziua si La multi ani !

Multumesc pentru raspunsuri, dar as mai avea o intrebare ce se intampla in cazul in cares in urma convocarii AGA ceilalti asociati nu se prezinta? Se face proces verbal in legatura cu acest fapt si se depune la Registrul Comertului?
Referitor la intrebare dvs. in legatura cu semnarea actelor financiare depuse la Adm. Financiara sunt semnate de unul dintre asociati, cel care a desfasurat singur activitatea firmei? M-ar interesa daca pentru ceea ce a semnat el sau in cazul in care firma intra in insolventa, emiterea cecurilor sau biletelor la ordin in cazul in care nu au acoperire, raspunderea este a mea ca si administrator sau a asocitului care a semnat acele acte sau instrumente de plata?

Multumesc
in cazul in care nu s-a prezentat se aplica disp art. 193, al. 3 din LSC.
administratorul raspunde doar pentru actele si faptele pe care le-a efectuat.
Dati si un termen de cand nu mai doriti sa fiti administrator - si-n acest caz societatea ramane fara administrator -

O soc comerciala nu poate ramane fara administrator !!
O astfel de cerere nu va fi aprobata de jud delegat decat cu numirea de catre asociati a unui nou adm si acceptarea de catre acesta a mandatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare aga la srl cu asociat decedat (nu se cunosc datele tuturor mostenitorilor) cosnec cosnec Buna ziua, Am situatia: Un asociat - administrator (din 5) al unui SRL, doreste sa renunte la calitatea de administrator si sa iasa din firma. Dintre ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna aceast pasaj? Valentina_D Valentina_D Buna ziua, Vreau sa convoc AGA pentru revocarea mea din functia de administrator. Deci este revocare si nu retragere. Ajutati-ma , va rog sa inteleg ce ... (vezi toată discuția)
Vreau sa nu mai fiu administrator bizi bizi Sunt administrator si asociat, 50%, al unei s.c. Doresc sa ies din acest clinci care nu mi-a adus decat batai de cap si bani pierduti. Asociatii, 2 la numar, ... (vezi toată discuția)