eugen82 a scris:
Intrebare: stie cineva care a fost motivul pt. care a fost eliminat acest caz de revocare a donatiei?
Cunosteti jurisprudenta CEDO in acest sens? adica al faptului ca prevederea din actualul cod civil de revocare a donatiei in caz de survenienta copil constituie o incalcare a dreptului la proprietate?
1. Cu toate ca eu n-am intalnit in practica astfel de cazuri de revocare este evident ca exista mai multe motive:
1.a) stabilitatea circuitului juridic era afectata cata vreme, 30 de ani de la nasterea copilului, se putea promova o actiune in revocare. Daca bunul trecea prin mai multe maini ... :stunned: rezulta un mega-proces in care trebuie sa dovedesti reaua-credinta a subdobanditorilor ... etc. Mai bine nu.
1.b) s-au schimbat cateva lucruri in privinta conceptiei - metodele artificiale, mamele surogat, etc fac lucrurile destul de diferite fata de situatia de acum 150 de ani iar schimbarile sociale trebuie sa fie reflectate in schimbarea legii.
2. Din cauza raritatii nu cred sa existe vreo speta judecata de CEDO cu acest obiect si nici nu cred ca ar fi fost admisa pentru ca cel care dobandea prin donatie un bun de la o persoana fara copii, il dobande, de fapt, sub conditie rezolutorie.