avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la asistenta sociala.Drepturile copilului si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la asistenta sociala.Drepturile copilului si ale adultului cu handicap.Incadrarea in grade de handicap

Acest subiect nu a fost inca abordat pe forum. O importanta categorie sociala din Romania este direct interesata de aceasta tema.Parintii care au copii cu dizabilitati, adultii cu dizabilitati, juristii interesati de acest subiect sunt asteptati aici.
Ce spuneti?

Catalin
Cel mai recent răspuns: catalin_just , utilizator 18:30, 12 August 2008
Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. De dispoziţiile legii beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România. Persoanele cu handicap beneficiază, conform art. 6, de drepturi la:
a) ocrotirea sănătăţii - prevenire, tratament şi recuperare;
b) educaţie şi formare profesională;
c) ocuparea şi adaptarea locului de muncă, orientare şi reconversie profesională;
d) asistenţă socială, respectiv servicii sociale şi prestaţii sociale;
e) locuinţă, amenajarea mediului de viaţă personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism;
g) asistenţă juridică;
h) facilităţi fiscale;
i) evaluare şi reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
In conformitate cu art. 57, dreptul la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale se acordă la cerere sau din oficiu, după caz, pe baza actelor doveditoare, în condiţiile prevăzute de lege.
Cererea pentru plata prestaţiilor sociale se înregistrează la autoritatea administraţiei publice locale competente în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap. Plata prestaţiei sociale se face începând cu luna următoare depunerii cererii şi încetează cu luna următoare încetării dreptului la prestaţia socială respectivă.
Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100%. Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiază de o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice de hrană stabilite pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.
Adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.

Da! Este o tema, subiect sau ce se doreste ca perceptie pentu toata lumea care acceseaza acest site! Sunt probleme majore pentru persoanele cu dizabilitati, chiar daca exista acea Lege nr.448/2006,care a fost modificata la scurt timp dupa intrare in vigoare. Sunt oameni nepotriviti in locuri nepotrivite! La ANPH este un asemenea om care este seful institutiei,si medic pe deasupra,il cheama didilescu,si nu are habar despre legea mentionata dar isi permite obraznicia sa o modifice dupa bunul sau plac.
Paradoxal, ANPC-ul are atributii (si) in problematica minorilor cu handicap iar ANPH-ul se ocupa numai de adultii cu handicap...
Situatia e critica, atat pentru minorii cat si pt adultii cu handicap.
Legea nr.448/2006 cu modificarile ulterioare, pare buna la prima vedere.Aplicarea ei se face insa prin,, ordin de ministru"( de exemplu ,,criteriile medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap") care nu mai respecta principiile enuntate in actul normativ superior.In acest fel, Legea nr.448/2006 capata o valoare doar ,,formala" deoarece drepturile acestor persoane deriva din acest ordin de ministru.In fapt se au in vedere doar criteriile medicale... si oricum, daca un adult are o asociere de handicapuri, se are in vedere doar handicapul ,,dominant".Concret, daca un om e surd si orb, i se acorda ,,gradul grav de handicap" pt ca e orb( e deficienta dominanta) Nu mai conteaza ca e si surd....Si sunt persoane adulte care au si 3 sau mai multe deficiente asociate...

Catalin


a) Art.26 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, (2007/C 303/01), ,,Uniunea recunoaşte şi respectă dreptul persoanelor cu handicap de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii.”
b) Legea nr. 74 din 3 mai 1999 pentru ratificarea Cartei sociale europene revizuite, adoptată la Strasbourg la 3 mai 1996:
- Art. 13 Dreptul la asistenţă socială şi medicală .,,În vederea exercitării efective a dreptului la asistenţă socială şi medicală, părţile se angajează:
1. să vegheze ca orice persoană care nu dispune de resurse suficiente şi care nu este în măsură să şi le procure prin propriile mijloace sau să le primească dintr-o altă sursă, în special prin prestaţii rezultate dintr-un regim de securitate socială, să poată beneficia de o asistenţă corespunzătoare şi, în caz de boală, de îngrijirile impuse de starea sa”.
- Art. 15. ,,În vederea garantării exercitării efective de către persoanele handicapate, indiferent de vârstă, de natura şi de originea handicapului lor, a dreptului la autonomie, la integrare socială şi la participare în viaţa comunităţii, părţile se angajează, în special:
1. să ia măsurile necesare pentru a furniza persoanelor handicapate o orientare, o educaţie şi o formare profesională în cadrul schemelor generale ori de câte ori este posibil sau, dacă nu este posibil, prin intermediul instituţiei specializate, publice sau private;
3. să favorizeze deplina lor integrare şi participare la viaţa socială, în special prin măsuri, inclusiv ajutoare tehnice, care vizează depăşirea dificultăţilor lor de comunicare şi de mobilitate şi care să le permită accesul la mijloacele de transport, la locuinţă, la activităţi culturale şi la petrecerea timpului liber.”

c) prevederile Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 Republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap care au la bază principiile:
- interesul persoanei cu handicap;
- alegerea alternativei celei mai puţin restrictive în determinarea sprijinului şi asistenţei necesare;
- abordarea centrată pe persoană în furnizarea de servicii;
- prevenirea şi combaterea discriminării;
- egalizarea şanselor;

d) Ordinul comun al ministrului muncii si al ministrului sănătăţii publice nr.762/1992/ 2007 pentru aprobarea criteriilor psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea persoanelor în grad de handicap.
La copii, criteriile in baza carora se stabileste incadrarea intr-un grad de handicap si se aplica masurile de protectie speciala, sunt stabilite prin Ordinul nr.725 din 1 oct.al Ministerului Sanatatii.

Alte discuții în legătură

Insotitor persoana cu handicap vasilegurea vasilegurea Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la: daca are dreptul de insotitor personal pentru o persoana cu handicap de gradul 1 .( are membrul ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea prelungiri cic la 3 ani? cicica cicica buna am un baietel de 1 si 10 luni care are asm bronsic , intrebarea mea este se incadreaza aceasta boala in aceea grupa pt prelungirea la 3 ani concediului ... (vezi toată discuția)
Certificat de încadrare în grad de handicap { nelamurire } Filmehd Filmehd De curând mama mea a primit confirmarea că tocmai nu mai poate primi pensia de handicap. Deşi ei spun că nu se mai încadrează în gradul de handicap, ... (vezi toată discuția)