Ordinul 725 din 2002 pentru incadrarea copiilor in grad de handicap, este in vigoare.
Referitor la adultii cu handicap, problema principala a legislatiei in domeniu e aceea ca nu se porneste de la ,,starea de fapt", de la ,,realitate" care sa fie ulterior legiferata, iar prin aceasta sa fie rezolvate intr-un mod rezonabil problemele persoanei cu handicap.Criteriile medicale sunt in continuare cele ce determina gradul de handicap, acestea nefiind inca corelate si cu criteriile psiho-sociale. Factorul psihic este un element de o necontestata importanta in stabilirea nivelului dizabilitatii, asta o spun si specialistii in psihologie. La acelasi tip de deficienta, pot rezulta handicapuri diferite ca intensitate/grad.Asta pentru ca noi oamenii nu putem fi toti la fel. Reactionam diferit emotional, fizic si psihic, chiar in situatii identice.Universul uman inseamna ceva ce nu poate fi incadrat in niste sabloane.
Catalin
Domnule Catalin_just, faci o filozofie despre ce? Nicio persoana cu handicap nu va trai din filozifie,cu siguranta nu tine de foame! Exista acel Ordin nr.762/1992/2007, dupa care se incadreaza persoanele cu handicap ce necesita protectie speciala! Altfel, ce doresti? Nu ajuti pe nimeni cu filozofie! In ceea ce priveste Ordinul nr.725/2002, demonstreaza ca este in vigoare inca!
Latinii aveau o vorba: ,,ridendo castigat mores"... asta pentru ca in anumite situatii, nu putem face mai mult!
In alta ordine, relativitatea gandirii umane - asa cum bine afirma cineva, ne da dreptul sa rostim adevarul nostru...Nu filosofam atunci cand punem in discutie elemente ce tin de capacitatea cognitiva a individului uman in stabilirea unei deficiente/ handicap. Acelasi lucru ar vrea sa spuna si actul normativ numit Ordin nr 762/1992/2007, cel putin prin titlul lui:,,Criterii medico-psihosociale"...etc. Nu e deloc filosofie daca afirmam ca, la o persoana suferinda, factorul psihic trebuie luat in considerare, acesta fiind un element esential in stabilirea gradului de handicap, alaturi de criteriul medical si criteriul social.
Referitor la Ordinul nr.725/2002, acelasi lucru ma intreb si eu, unde scrie ca e abrogat? Si-o fi dorit cineva asta, nu spun nu, dar probabil ca nu au fost respectate normele de tehnica legislativa prevazute de legislatia in domeniu...In opinia mea nu avem o abrogare expresa dar nici implicita a acestui act normativ cata vreme legea actuala distinge intre ,,comisia pentru protecţia copilului" si ,,comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap",
ART. 85 din Legea nr.446 din 2006:
,, (2) Încadrarea în grad şi tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protecţia copilului.
(3) Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.”
apoi,
Ordinul nr.762/1992/ 2007, se adreseaza unor entitati, mai putin Comisiei pt protectia copilului -care face incadrarea copiilor in grad de handicap si care se subordoneaza direct Consiliului Local din unitatea adm.tiv-teritoriala respectiva:
,,Art.2 din Ordinul nr.762/1992/ din 2007 :
,, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.
Asadar, interpretand logico-gramatical prevederile Ordinului nr.762/1992/2007, concluzionez ca acesta nu este adresat Comisiilor pt protectia copilului.Care sunt entitatile ce ,,vor duce la indeplinire prevederile ordinului" in cauza? Sunt enumerate:
-Comisiile de evaluare a pers adulte cu handicap
- ANPH
-DGASPCJ
-DGASPC de sector
Comisia pt Protectia Copilului nu apare ca fiind obligata sa aplice acest Ordin 762/1992/2007, mai mult, nu se precizeaza nicaieri in textul acestui act normativ cum ca Ordinul nr.725/2002 este abrogat...q.e.d
Catalin
Cred ca la anul ma inscriu la Drept!
Domnule catalin_just, cand in ordinul 762/2007 se face referire si la DGASPC, pentru a duce la indeplinire prevederile acestuia inseamna ca si comisiile pentru protectia copilului trebuie sa tina cont de acesta. Dealtfel, aceste comisiii sunt in structura directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, conform legii. Acele "entitati" la care te referi, le-ai si nominalizat, acestea trebuie sa duca la indeplinire prevederile respectivului ordin.
In rest, succes la inscrierea la facultatea de drept!
Buna ziua!
Domnule Tudorioan, va multumesc pentru incurajari!
Sper sa nu fiti deranjat de faptul ca am uneori pareri diferite, de fapt numai asa putem afla adevarul in acest caz, fapt pentru care va multumesc!
Daca nu rezolvam asa, am sa-l rog pe domnul presedinte de la anph sa ne ajute, conform Legii nr.544/2001 privind liberul acces la inf de interes public, am citit eu undeva.
Altfel,
Legea nr.272/2004 privind protectia drepturilor copilului:
Art. 104 alin.(1) În subordinea consiliului judetean si, respectiv, a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti functioneaza comisia pentru protectia copilului, ca organ de specialitate al acestora, fara personalitate juridica.
Art. 105 alin.(2) ,,Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului este institutie publica cu personalitate juridica, înfiintata în subordinea consiliului judetean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Prin urmare, Comisia pt Protectia copilului este organ de specialitate subordonat consiliului local, in timp ce DGASPC este institutie publica cu personalitate juridica, înfiintata în subordinea consiliului judetean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Nu se subordoneaza una celeilalte si au atributii diferite.
Asta inseamna ca Ordinul nr.762/2007 nu se aplica si de catre Comisia pt protectia copilului.Asa apare si pe site-ul ANPH si ANPC.
Cu respect,
Catalin