avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... posibilitatea prelungiri cic la 3 ani?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

posibilitatea prelungiri cic la 3 ani?

buna am un baietel de 1 si 10 luni care are asm bronsic ,
intrebarea mea este se incadreaza aceasta boala in aceea grupa pt prelungirea la 3 ani concediului de ingrijirea copilului ?:">
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:42, 27 Februarie 2009
Art. 1 din O.U.G. nr. 148/2005 privind susţinerea familiei in vederea cresterii copilului:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Conform prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
Art. 2. - (1) Persoanele cu handicap, în înţelesul prezentei legi, sunt acele persoane cărora, datorită unor afecţiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilităţile de a desfăşura în mod normal activităţi cotidiene, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul recuperării, integrării şi incluziunii sociale.
(2) De dispoziţiile prezentei legi beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România.
......................................................................................................................................................................................
Art. 12. - (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil cu handicap beneficiază, după caz, de urmatoarele drepturi:
a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap sau, după caz, stimulent lunar, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, în condiţiile de acordare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.
........................................................................................................................................................................................
Art. 85. - (1) Persoanele cu handicap beneficiază de drepturile prevăzute la art. 6 pe baza încadrării în grad de handicap, în raport cu gradul de handicap.
(2) Încadrarea în grad şi tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protecţia copilului.
(3) Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
(4) Comisiile prevăzute la alin. (2) şi (3) sunt organe de specialitate ale consiliilor judeţene, după caz, ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(5) Criteriile medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii publice şi al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse, la propunerea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, până la 30 noiembrie 2007.
Art. 86. - (1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
...........................................................................................................................................................................................
Art. 88. - În vederea exercitării atribuţiilor ce revin comisiei de evaluare, se înfiinţează serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, în cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Art. 89. - (1) Odată cu emiterea certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap.
(2) Pentru elaborarea programului individual de reabilitare şi integrare socială, comisia de evaluare va colabora cu persoana cu handicap sau cu reprezentantul legal al acesteia.
(3) Certificatul prevăzut la alin. (1) dă dreptul adultului cu handicap de a beneficia de dispoziţiile prevăzute de lege pentru gradul de handicap respectiv.
(4) Programul individual de reabilitare şi integrare socială prevăzut la alin. (1) se întocmeşte şi se revizuieşte în conformitate cu normele metodologice*) de aplicare a prevederilor prezentei legi.


Conform Anexei la Ordinul Ministrului Muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, publicat in M.Of. nr. 885bis/27.12.2007, astmul bronsic apare ca afectiune respiratorie susceptibila de incadrare in grad de handicap.
Mergeti cu copilul la medicul specialist si apoi la o comisie de evaluare, dupa caz.

Astmul bronsic este considerat in unanimitate de specialistii in domeniu ca o boala a secolului XXI. Este una dintre cele mai frecvent intalnite in practica medicala atat la copii cat si la adulti, fiind cunoscuta inca de pe acum 2000 ani de catre Hipocrate - parintele mediciei. Prin formele clinice pe carele dezvolta, astmul are diferite grade de severitate si in ciuda tuturor eforturilor de ameliorare a managemetului sau, este considerat de catre OMS si forurile internationale de specialitate "o problema majora de sanatate".

Pe cale de consecinţă, dacă fiul dv. va obtine certificat de încadrare în grad şi tip de handicap, cu acesta mergeti la Primarie pentru a fi luata in evidenta in vederea acordarii C.I.C. pe termen de 3 ani. ;)
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungirea indemnizatiei de maternitate andreya22 andreya22 buna ziua .as dori sa stiu si eu care sunt procedurile ce trebuiesc implinite pt a-mi prelungi perioada de maternitate de pana la 3 ani.mentionez ca coplilul ... (vezi toată discuția)
Se poate sista pensia pe caz de boala???? misselly misselly Buna ziua!As avea marea rugaminte sa ma ajutati si pe mine cu cazul mamei mele.Mai intai o sa va prezint toate datele pe care le detin:mama a lucrat din 1981 ... (vezi toată discuția)
Contestatie certificat de incadrare in grad de handicap stoicacoryna stoicacoryna Buna ziua. Mama mea in anul 1994 in urma evaluarii dosarului depus la comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap deva, i s-a acordat gradul II de ... (vezi toată discuția)