avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate SISTA pensia pe caz de boala????
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate SISTA pensia pe caz de boala????

Buna ziua!As avea marea rugaminte sa ma ajutati si pe mine cu cazul mamei mele.Mai intai o sa va prezint toate datele pe care le detin:mama a lucrat din 1981 pana in 1993 la Institutul de Proiectare pentru Constructii Industriale,Bucuresti.In 1993 s-a pensionat pe caz de boala,ultimul diagnostic fiind psihoza schizo-afectiva.De-a lungul anilor starea ei de sanatate s-a deteriorat considerabil drept pt care in oct.2006 am internat-o intr-un centru de batrani,mentionez ca in prezent mama are varsta de 47 de ani.Pana in martie 2007,pensia a fost ridicata de tatal meu care a decedat la data respectiva. In prezent ,pensia mamei mele este sistata.Am mers la Casa de Pensii si cei de acolo mi-au spus ca este sistata din septembrie 2007 deoarece nu a mai fost ridicata.Este posibil asa ceva??Despre mine pot sa va spun ca am 23 de ani,lucrez part-time pt 600 ron, am un apartament inchiriat cu 300 euro si am pensie de urmas de 330 ron.Pentru mama platesc 1500 ron/luna la acel centru.Problema este ca mama nu are un certificat de handicapat,care sa ateste ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale,astfel incat ea este considerata pentru societate o persoana absolut normala,plateste impozite,abonamente de telefonie si cablu(de fapt toate astea sunt platite de mine) si tot ce mai este nevoie...pentru a obtine acel certificat am inteles ca trebuie sa o duc la o comisie,ca trebuie sa ma prezint la tribunal in fata unui judecator caruia sa-i dovedesc cu acte ca imi permit sa o ingrijesc si astfel sa ma numeasca tutorele ei...dar cei de la Casa de Pensii mi-au spus ca este putin probabil sa ma numeasca pe mine si ca cel mai probabil o sa numeasca un asistent social,iar eu nu vreau asta:( Cam asta este toata povestea...rugamintea mea este sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,care sunt drepturile mele,care sunt drepturile mamei!?!Este mult prea multa birocratie la mijloc care ma depaseste,de aceea doresc sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez.Intrebarile mele sunt: 1.cum pot eu sa ridic pensia mamei? 2. daca obtin acel certificat,ea va mai primi inca o pensie ...de handicapat? 3.este adevarat ca trebuie sa urmez procedura aceea cu instanta si cu judecatorul,si cu tutorele?Doresc sa stiu toate astea pentru ca mi-ar fi mult mai usor sa ma descurc cu banii,pana la urma este pensia ei,este un drept al ei...dar cel mai important lucru pentru mine,este sa reusesc sa o aduc in Bucuresti,deoarece acel centru la care este acum se afla la 150 km de Bucuresti,fapt ce ma impiedica sa o vad mai des...toate centrele din Bucuresti au refuzat sa o primeasca deoarece au spus ca nu au personal calificat pt boala ei!:( Din cate intelesesem de la anumite persoane,cei de la primaria sectorului,trebuiau sa o repartizeze unui anumit centru din sectorul respectiv,dar se pare ca nu e adevarat.Va rog din suflet sa ma ajutati pentru ca nu mai stiu ce sa fac si cui sa ma adresez,peste tot primesc doar usi trantite in nas!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:12, 23 Octombrie 2009
Complicata situatia, si a dvs. si a mamei dvs.
Pensia este un drept personal. Puteti s-o ridicati in baza unei procuri cu caracter special (ceea ce nu se mai poate, avand in vedere afectiunea mamei) sau daca veti fi numita curator, nu tutore. Procedura n-o cunosc foarte bine, va sugerez sa deschideti un topic legat de numirea dvs. curator in forumul drept civil.

Eu banuiesc ca mama dvs. ar trebui sa se prezinte si la comisia de expertiza medicala. Plata pensiei de invaliditate se suspenda daca beneficiarul acesteia nu se prezinta la revizuirea medicala periodica (art. 92, alin. 1, lit. c din Legea nr. 19/2000).

Incadrarea in grad de handicap presupune prezenta in fata altei comisii, comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aflata in subordinea consiliilor judetene, respectiv consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Daca va fi incadrata in grad de handicap, mama dvs. va beneficia de o indemnizatie lunara in cuantum fix si de celelalte drepturi prevazute de Legea nr. 448/2006, act normativ din care redau cateva articole.

CAP. VI
Încadrarea în grad de handicap
ART. 85
(1) Persoanele cu handicap beneficiază de drepturile prevăzute la art. 6 pe baza încadrării în grad de handicap, în raport cu gradul de handicap.
(...)
(3) Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
(4) Comisiile prevăzute la alin. (2) şi (3) sunt organe de specialitate ale consiliilor judeţene, după caz, ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 86
(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
ART. 87
(1) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare comisia de evaluare, are următoarele atribuţii principale:
a) stabileşte încadrarea în grad de handicap şi, după caz, orientarea profesională a adultului cu handicap, capacitatea de muncă;
b) stabileşte măsurile de protecţie a adultului cu handicap, în condiţiile legii;
c) reevaluează periodic sau la sesizarea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, încadrarea în grad de handicap, orientarea profesională, precum şi celelalte măsuri de protecţie a adulţilor cu handicap;
d) revocă sau înlocuieşte măsura de protecţie stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat;
e) soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent personal profesionist;
f) informează adultul cu handicap sau reprezentantul legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite.
ART. 89
(1) Odată cu emiterea certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap.
(2) Pentru elaborarea programului individual de reabilitare şi integrare socială, comisia de evaluare va colabora cu persoana cu handicap sau cu reprezentantul legal al acesteia.
(3) Certificatul prevăzut la alin. (1) dă dreptul adultului cu handicap de a beneficia de dispoziţiile prevăzute de lege pentru gradul de handicap respectiv.

Faceti rost si de Legea nr. 19/2000 si de Legea nr. 448/2006, trebuie sa le cunoasteti.
Eu va urez succes, aveti puterea sa depasiti orice obstacol. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca nu ma prezint la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap? ContSters113833 ContSters113833 http://www.fcc.ro/legislatie_448_2006.htm Art. 58. - Persoanele cu handicap au urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte, din oficiu sau la solicitare, ... (vezi toată discuția)
Asistent social ptr o persoana imobilizata la pat eremia eremia sotul este pensionar de drept in varsta de 77 ani. sotia nu are niciun venit . sotul este imobilizat la pat din cauza unei gute cronice si poliartrite ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea prelungiri cic la 3 ani? cicica cicica buna am un baietel de 1 si 10 luni care are asm bronsic , intrebarea mea este se incadreaza aceasta boala in aceea grupa pt prelungirea la 3 ani concediului ... (vezi toată discuția)