Complicata situatia, si a dvs. si a mamei dvs.
Pensia este un drept personal. Puteti s-o ridicati in baza unei procuri cu caracter special (ceea ce nu se mai poate, avand in vedere afectiunea mamei) sau daca veti fi numita curator, nu tutore. Procedura n-o cunosc foarte bine, va sugerez sa deschideti un topic legat de numirea dvs. curator in forumul drept civil.
Eu banuiesc ca mama dvs. ar trebui sa se prezinte si la comisia de expertiza medicala. Plata pensiei de invaliditate se suspenda daca beneficiarul acesteia nu se prezinta la revizuirea medicala periodica (art. 92, alin. 1, lit. c din Legea nr. 19/2000).
Incadrarea in grad de handicap presupune prezenta in fata altei comisii, comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aflata in subordinea consiliilor judetene, respectiv consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Daca va fi incadrata in grad de handicap, mama dvs. va beneficia de o indemnizatie lunara in cuantum fix si de celelalte drepturi prevazute de Legea nr. 448/2006, act normativ din care redau cateva articole.
CAP. VI
Încadrarea în grad de handicap
ART. 85
(1) Persoanele cu handicap beneficiază de drepturile prevăzute la art. 6 pe baza încadrării în grad de handicap, în raport cu gradul de handicap.
(...)
(3) Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
(4) Comisiile prevăzute la alin. (2) şi (3) sunt organe de specialitate ale consiliilor judeţene, după caz, ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 86
(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
ART. 87
(1) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare comisia de evaluare, are următoarele atribuţii principale:
a) stabileşte încadrarea în grad de handicap şi, după caz, orientarea profesională a adultului cu handicap, capacitatea de muncă;
b) stabileşte măsurile de protecţie a adultului cu handicap, în condiţiile legii;
c) reevaluează periodic sau la sesizarea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, încadrarea în grad de handicap, orientarea profesională, precum şi celelalte măsuri de protecţie a adulţilor cu handicap;
d) revocă sau înlocuieşte măsura de protecţie stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat;
e) soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent personal profesionist;
f) informează adultul cu handicap sau reprezentantul legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite.
ART. 89
(1) Odată cu emiterea certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap.
(2) Pentru elaborarea programului individual de reabilitare şi integrare socială, comisia de evaluare va colabora cu persoana cu handicap sau cu reprezentantul legal al acesteia.
(3) Certificatul prevăzut la alin. (1) dă dreptul adultului cu handicap de a beneficia de dispoziţiile prevăzute de lege pentru gradul de handicap respectiv.
Faceti rost si de Legea nr. 19/2000 si de Legea nr. 448/2006, trebuie sa le cunoasteti.
Eu va urez succes, aveti puterea sa depasiti orice obstacol. :)
Consilier juridic,
Gabriela Pintea