Am cunoscut o persoana adulta cu handicap.Are gradul ,,accentuat" de handicap, desi nu se poate deplasa fara asistent personal.Din pacate, nu are dreptul la asistent personal deoarece numai cei incadrati in gradul ,,grav" au acest drept..Indemnizatia pe care o primeste e de aprox 220 ron. Pe luna.Plus 6 calatorii CFR dus-intors si un abonament RATB.
Ce-o face omul asta cu atatia bani?:-/
Inainte de toate, cer scuze lui Elis pentru incidentul rezultat din postarea mesajelor consecutive.Nu a fost cu intentie, respect intotdeauna regulile si suntem supusi greselii cu totii...Voi fi mai atent in viitor!
Altfel,in legatura cu subiectul nostru, subscriu la cele spuse de Domnul Tudor, persoana o fi fost putin neglijenta,insa nu toti oamenii isi cunosc drepturile, nu toti oamenii sunt cunoscatori ai legilor. Invatam cu totii, zilnic, cate ceva din abecedarul unei democratii timide...Incercam sa aflam ce e legal sau nu, ne impartasim experiente juridice utile si traim o parte din ceea ce ne reprezinta profesional sau personal.
Revenind la tema noastra, persoana in cauza nici nu prea avea sa fie altfel decat ...asa cum e: deficienta senzoriala( surdo-mutitate severa), deficienta de vedere ( ambliopie asociata cu astigmatism),deficienta de intelect ( IQ 32), deficienta de comunicare(nu stapaneste inca bine limbajul gestual)...etc. E greu sa iti cunosti drepturile atunci cand ,,a vorbi", ,,a auzi", ,,a gandi" sunt verbe ce nu pot fi conjugate nici macar la timpul viitor.
Medicii de specialitate au recomandat Comisiei locale de expertiza acordarea unui grad de handicap cu drept la insotitor.Practic, persoana in cauza nu are autonomie personala...Comisia de expertiza a aplicat legea asa cum s-a priceput...Pentru adultii cu handicap, incadrarea in grad de handicap se face dupa un sablon.Nu glumesc.In fapt, intri la Comisie cam 5 min, maxim 10 min, apoi esti liber.Urmeaza incadrarea in drept, conform unui ,,sablon" normativ - Ordinul nr.762/1992/2007.Un ,,sablon" ca forma, dar un ,,sablon"si in ce priveste continutul. E real ce spun, putem verifica. Un adevarat ,,pat al lui Procust" in care, unii dintre bolnavii ce solicita sprijin, au picioarele mult prea lungi...
Legat insa de salariul/indemnizatia/recompensa de handicap ( 220 ron/luna la gradul ,,accentuat") am constat ca s-au facut progrese remarcabile in ultima vreme in domeniul protectiei persoanelor cu handicap.Sa ma explic...
Legea nr.448/2006 cu modificarile ulterioare, art.27 zice asa: ,,Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul ANPH, pentru achizitionarea unui singur autoturism si pt adaptarea unei locuinte conform nevoilor de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 euro iar returnarea creditului sa nu depaseasca 5 ani."
Caz concret, persoana in cauza are 220 ron/luna.La handicap accentuat asta ofera legea.Sa analizam acum cam ce credit ar putea lua.
1 paine/zi= 1 ron, in total = 30 ron/luna
2 sticle apa plata/zi = 6 ron, in total = 180 ron/luna
Suma lunara totala cheltuita cu apa de baut si painea ar fi de 210 ron.Ar ramane rest 10 ron ( presupunem ca nu are nevoie de electricitate, apa, medicamente, etc) Rezulta ca persoanei i-ar ramane 10 ron/luna( aprox 3 euro). Pt creditul de ,,maxim 10.000 euro". Ar putea plati cam 36 euro/an,...dar ar putea achita in 277 de ani cei 10.000 euro!!!
Oricum, e un lucru bun acest drept.Iar daca aceasta persoana ar dori doar 5.000 euro, rezulta ca perioada de rambursare ar putea fi de 138 de ani...Nu voi mai continua cu calculele...
Data viitoare ma voi opri asupra altui aspect...
Catalin
Mda! Am inteles mai exact ce este cu acea persoana cu handicap multiplu, daca pot spune asa! Presupun ca aceasta persoana este ajutata de cineva, o ruda apropiata sau alcineva strain dar cu un suflet mare. Si atunci, datele problemei se pot aborda exact in litera si spiritul Legii nr.448/2006,asa cum a fost republicata si ras-modifefcata! Grav este ca in Romania legile nu oprea sunt respectate, iar Constitutia Romaniei, republicata a statuat la art.50 ca persoanel cu handicap se bucura de protectie speciala, statul asigurand realizarea unei politici nationale de egalitate a sanselor,etc. Asta scrie pe hartie,de aici si pana a pune in practica ceea ce impune legea fundamentala, este o cale lunga si anevoiasa!
Acum, in legatura cu acel Ordin nr.762/1992/2007, este oricum mai bun decat vechiul Ordin 726/2003, pentru ca sunt criterii mult mai clare pentru diagnosticare si incadrare in grad de handicap, dare nu sunt respectate de acei medici experti, presedinti de comisii de expertiza a persoanelor adulte cu handicap. Ordinul nr.725, din cate stiu eu nu mai este in vigoare, expertizarea copiilor cu handicap facandu-se tot in baza Ordinului 762?2007 de catre Comisiile pentru protectia copilului.
In legatura cu prevederile art.27 din Legea nr.448/2006,este un fel de ar mai fi, ca sa se vada cat de generos este statul roman cu persoanele cu handicap, oferindu-le o sansa de a se imprumuta cu suma de pana la 10000 de euro, in echivalent, dar cu obligatia de a achita imprumutul in maxim 5 ani. Chiar daca dobanda este subventionata, sunt foarte multe persoane cu handicap care traiesc cu o indemnizatie de aproape 350 de lei,fara sa realizeze si alte venituri.