Am avut o disputa legata de terminologie in domeniul succesiunilor.Pe de o parte se sustine faptul ca dobandesti calitatea de mostenitor doar in momentul acceptarii succesiunii. Pana in acel moment vorbim de un succesor, o persoana cu vocatie succesorala, un potential mostenitor. De fapt, speta in sine se referea la posibilitatea obligarii printr-o sentinta judecatoreasca a unei persoane ce nu si-a exprimat dreptul de optiune succesorala la plata unei datorii a defunctului. Daca e corect sau nu. E stiut faptul ca cel ce renunta e considerat ca nu a fost niciodata mostenitor. Si atunci e corect sa introduci in cauza si sa ceri obligarea unei persoane (fiul defunctului) la plata datoriei (iar instanta sa-ti admita) atata vreme cat acesta nu si-a exprimat dreptul de optiune succesorala? Cealalta persoana din disputa amintita sustinea faptul ca o persoana este considerata mostenitor si poate fi introdusa in cauza si obligata la plata prin simpla ei postura de fiul al defunctului, mostenitor legal. Si daca ulterior pronuntarii sentintei, renunta la succesiune?
Ce pareri aveti?
Desi acceptarea mostenirii este un drept personal ea are legatura cu patrimoniul celui cu vocatie succesorala, de accea creditorii unmei asemenea persoane pot, pe cale actiunii pauliene sa obtina in instanta accepatrea succesiunii pentru debitorul lor care ar putea renunta la succesiune pentru a deveni insovabil. Odata ce a acceptat sau a fost considerat ca acceptamt al succesiunii nu mai poate renunta la mostenire, potrivit principiului ,,semel heres, semper heres"
din punctul meu de vedere raspunsul este nu.daca nu ai acceptat mostenirea instanta nu te poate obliga sa platesti o datorie a defunctului(tatal).din moment ce se exercita dreptul de optiune succesorala in sensul de a nu accepta e clar k prsoana respectiva devine straina de mostenire.si evident k instanta nu te poate obliga sa accepti mostenirea.
chiar daca este vorba de fiu(mostenitor rezervatar)acesta are dreptul de a renunta la mostenire.
daca accepta mostenirea, situatia este cu totul alta.
daca doreste sa accepte mostenirea, eventual sa o faca sub beneficiu de inventar.