avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a avut două firme dar niciun bun personal. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a avut două firme dar niciun bun personal. Se moștenesc și datoriile societăților comerciale?

Bună ziua, tatăl meu a avut două firme, înafara de astea nu avea bunuri.Una dintre firme e in insolvență iar la cealaltă(la care a fost doar administrator nu și asociat)i s-a atras răspunderea personală.Cea aflată în insolvență are șansa recuperării unor creanțe care ar aduce-o pe plus.Intrebarea mea e:in cazul in care nu se recuperează datoriile,sunt eu obligat să răspund cu bunuri proprii?iar la cea cu atragerea răspunderii administratorului, atâta timp cât nu a avut bunuri personale, pot fii obligat să plătesc eu ceva?
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: --clau-- , utilizator 15:33, 5 Februarie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Ca regula generala, mostenitorii accepta sau refuza intreaga mostenire.
Acceptarea mostenirii presupune acceptarea atat a activului, cat si cea a pasivului.
Despre pasivul mostenirii ar fi de discutat dupa studierea situatiei juridice a firmelor si a raspunderii avute de defunct deoarece, in cazul de fata pe langa Codul Civil si cel de procedura trebuie avute in vedere si alte legi, precum Legea nr. 31/1990 - Legea societăţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Vedeti si aici [ link extern ]

Ma gandesc ca dvs doriti sa incercati recuperarea datoriilor firmei aflate in insolventa. Or, acest demers il puteti face numai dupa ce dvs veti primi mostenirea si veti dobandi functia necesara in acea firma. In urma demersurilor pe care le veti face la conducerea firmei, cred ca e posibil ca dvs sa va fie imputate si eventualele datorii ale firmei. Mai ales ca firma e sub incidenta legii insolventei.
Vorbiti si de atragerea raspunderii personale a defunctului. Nu se stie nimic despre ce fel de raspundere a fost vorba: administrativa, civila sau penala. Care e o alta discutie. In ce procese e implicata firma? Are pe rol proces de insolventa ..... Sunt multe aspecte ce trebuie avute in vedere.
Parerea mea este ca aveti nevoie de consultanta, in scris, ca un specialist sa isi asume conform profesiei ceea ce va consiliaza. Nu vad ce raspuns pertinent si la obiect puteti primi dvs. aici pe forum la o simpla descriere (subiectiva sau nu).
Mulțumesc pt răspuns,este vb de atragerea răspunderii(din partea fiscului) asupra unei sume datorata de una din firme(care este și ea în insolventa), tatăl meu avea și poprire pe pensie pt aceasta lucru.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atragerea raspunderii pe persoana fizica s-a facut, fie in temeiul legii insolventei (art.169 din noul cod al insolventei ori art.138 din vechiul cod al insolventei), fie in temeiul codului de procedura fiscala, in care se stipuleaza la art. 27 (Drepturile și obligațiile succesorilor) ca Drepturile și obligațiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului în condițiile dreptului comun, dispozițiile art. 23 rămânând aplicabile, iar la art.23 (Preluarea obligației fiscale) se arata ca, în cazul în care obligația fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condițiile legii, următoarele persoane: a) moștenitorul care a acceptat succesiunea debitorului, în condițiile dreptului comun; b) cel care preia, în tot sau în parte, drepturile și obligațiile debitorului supus divizării, fuziunii ori transformării, după caz; c) alte persoane, în condițiile legii.
Acum, va revine dvs sarcina sa apreciati daca merita efortul unui demers economic si juridic, dar si care este posibilitatea si probabilitatea sa recuperati sume pentru firma care spuneti ca este in insolventa. Un alt aspect de interes este ca mostenirea fie se accepta, fie nu se accepta, adica nu puteti sa acceptati doar firma care ar putea fi profitabila.
Păi da dar ideea e că oricum răspunderea mostenitorilor este doar in limita patrimoniului caz în care nu există riscul să plătim din bunuri proprii,nu?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este, in teorie codul civil precizeaza ca raspunderea pentru datoriile si sarcinile mostenirii se face in limita activului succesoral, numai ca in cazul mostenirii unor parti de interes (respectiv parti sociale in cazul SRLului) este destul de dificil de cuantificat cat ar valora activul mostenirii, si ar fi necesara o expertiza si o inventariere a bunurilor, si asa mai departe. Alta ar fi fost situatia daca activul mostenirii ar fi constat intr-un imobil de exemplu, cand valoarea acestuia era simplu de determinat si opusa ulterior intr-un eventual litigiu. Bun, hai sa spunem ca se face si aceasta expetizare si intr-un final se clarifica situatia si se ajunge la o valoare, insa in practica se va intampla urmatorul fapt - odata acceptata mostenirea (pentru ca acesta este primul act juridic ce trebuie intocmit) datoriile vi se vor imputa automat dvs, si asta inainte ca dvs sa reusiti sa scoateti firma din insolventa si sa-i valorificati fructele in asa fel incat sa platiti si datoriile firmei unde tatal a fost administrator, cat si datoriile firmei in insolventa (care cu siguranta exista). Dupa ce datoriile vor fi pe numele dvs, tot dvs va revine sarcina sa dovediti, la o adica, ca de fapt pasivul depaseste activul si nu ar trebui sa-l achitati (ceea ce nu-i simplu deloc). Practic, datoriile de pe urma ambelor firme exista, sunt certe, iar un eventual profit sau emolument este total incert. De aceea am spus in mesajul anterior ca dvs si numai dvs va revine misiunea de a aprecia daca din fructele culese de la firma in insolventa puteti achita atat datoriile firmei in insolventa, cat si datoriile firmei pentru care s-a angajat raspunderea defunctului administrator. Fara alte informatii si date economice concludente nu se pot da sfaturi in continuare, eu va recomand sa vorbiti cu contabilul firmei pentru ca este persoana care cunoaste cel mai bine situatia (desigur, daca mai sunteti in relatii bune).
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Calitatea de mostenitor - terminologie V@LENTINA V@LENTINA Am avut o disputa legata de terminologie in domeniul succesiunilor.Pe de o parte se sustine faptul ca dobandesti calitatea de mostenitor doar in momentul ... (vezi toată discuția)
Există diferentiere între datoriile mostenite? --clau-- --clau-- Dacă pasivul moștenit provine din datoriile unui defunct la fisc înseamnă că se plătesc de către moștenitori chiar dacă nu există active in ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)