Va rog frumos daca se poate sa mi se indice exact legile sau legislatia cu privire la acordurile comerciale verbale sau ale asa-ziselor acorduri contractuale verbale între vanzator si consumator.
Va multumesc
Orice contract, fie el civil sau comercial, este valabil incheiat chiar si in forma verbala.
Exceptie fac contractele pentru care se cere in mod expres forma scrisa autentica, cum sunt donatiile sau actele de dispozitie asupra terenurilor.
Problema apare din punct de vedere probatoriu, in instanta, pentru probarea existentei respectivului contract. In materie civila nu este admisibila proba cu martori pentru contractele care depasesc 250 lei.
In materie comerciala, datorita caracterului relatiilor comerciale, care se desfasoara cu celeritate si nu permit intotdeauna incheierea unor contracte scrise, este admisibila si proba cu martori.
Temeiul juridic il constituie dispozitiile Codului Comercial.
Daca aveti amabilitatea sa detaliati problema dvs., va voi putea da un raspuns mult mai amplu.
Este vorba de un contract de telefonie mobila modificat prin telefon prin acest acord verbal.
Cum vad eu lucrurile...
Ca principiu de drept sunt pe picior de egalitate cu cealalta parte contractanta. Furnizorul telefonic a inregistrat convorbirea, eu consumatorul nu am aceasta posibilitate, iar memoria nu poate constitui un act palpabil pe care eu as putea sa il verific in orice moment. De aceea ca parte contractanta nu dispun in egala masura de aceleasi informatii ca cealalta parte contractanta. Mai mult decat atat, eu nu am nicio garantie ca furnizorul ar putea trunchia convorbirea, sau dupa convorbire sa fixeze unilateral detaliile contractului... In cazul meu nu imi aduc aminte ca furnizorul sa imi fi comunicat in ce valoare consta oferta speciala care ar fi conditionat o durata a contractului. Mie mi se comunica dupa un an de zile cica abanamentul meu a fost oferta speciala, ceea ce este o minciuna ptr ca tipul abonamentului era un abonament public si nu unul special dedicat mie, Acum mi se cere ptr acest motiv o taxa cica justa despagubire, iar din cate imi aduc aminte telefonic asa ceva nu mi s-a mentionat. Personal mi se pare o tampenie... eu la telefon puteam fi beat, nu? sau eram pe strada atent la masini si nu la conversatie, cum poate fi considerat asa ceva un contract intre parti... in plus e clar ca nu am primit toate informatiile si detaliile asa cum era normal intr-un contract semnat...
De aceea sunt interesat cu privire la lege, doresc sa stiu exact cum suna legea ... asta e tot
Cititi, va rog, dispozitiile Ordonantei Guvernului 130/2000 cu modificarile aduse prin Legea 51/2003, Legea 365/2002, Legea 363/2007 si OUG 174/2008.
Este vorba de ordonanta privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta.
Da este clar pentru mine nu s-au respectat conditiile legii ale acordului verbal.
Acum intrebarea mea este simpla sau grea? Singura dovada a schimbarii contractului o reprezinta acordul verbal, as putea sa solicit unei instante ca furnizorul sa prezinte aceasta unica dovada respectiv conversatia telefonica originala, pentru constatarea legalitatii?
Trimiteti-le o notificare prin care le aduceti la cunostinta ca denuntati unilateral contractul, cu mentiunea cu nu sunteti de acord sa platiti nicio justa despagubire.
Lasati-i sa va dea ei in judecata si sa faca dovada acordului dvs. pentru modificarea contractului si a faptului ca v-au adus la cunostinta toate conditiile privind modificarea, precum si caracterul special al ofertei.