avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Amortizarea mijloc fi complet amortizat caruia ii ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Amortizarea mijloc fi complet amortizat caruia ii maresc valoarea

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema. Pe baza unui contract de prestari servicii IT mi=au fost facturate lucrari conform deviz, pe care initial am considerat ca le inregistrez in 628. Sefa mea a facut crize cand a vazut si mi=a spus ca sa maresc valoarea mijlocului fix, acela fiind un server achizitionat prin anul 199x. Intrebarea mea este daca maresc mijlocul fix exista vreo prevedere legala prin care mi se spune ca acea cheltuiala este deductibila doar intr=o anumita proportie?
Cel mai recent răspuns: ContSters210520 , utilizator 12:08, 23 August 2011
Buna seara,

Dupa parerea mea mijlocul fix fiind deja amortizat complet, era corect inregistrat in cont 628. Probabil sefa Dvs. nu vrea sa inregistreze cheltuiala intr-o singura luna. In acest caz da o decizie prin care administratorul societatii (sau asociatii) decid/e ca se mareste valoarea mijlocului fix cu valoarea prestatiei. Dvs. majorati valoarea de folosinta a acestuia.(1-2 ani), in functie si de valoarea devizului de la societatea prestatoare de servicii. Amortizarea se va repartiza ca si cheltuiala in fiecare luna, in functie de perioada cu care ati decis majorarea.



Daca nu se doreste cheltuiala doar intr-o singura luna, nu se putea trece cumva in contul 471 si apoi in fiecare luna sa repartizez cheltuiala tot in acelasi fel? Era vreo problema? Am discutat despre marirea mijlocului fix cu o prietena care mi-a spus sa am grija daca maresc valoarea deoarece si ea a facut acest lucru cu ceva modernizari la o cladire si cand a trecut pe amortizari a repartizat intreaga valoare pe o perioada de timp, iar cand a avut control i s-a spus sa dea jos valoarea ca exista o prevedere legala care ii spune ca doar o parte din valoare este deductibila nu integral. Doar ca nu mai stie unde i s-a spus ca scrie acest lucru. Am cautat pe internet, dar nu gasesc niciunde scris asa ceva. Acest lucru este valabil si pentru mijlocul meu fix? De asemenea am construit si un termopan care protejeaza acel mijloc fix, iar eu l-am inregistrat pe 214 iar sefa mi-a spus sa il dau jos si sa maresc valoarea severului si cu valoarea termopanului si cu valoarea serviciilor it de pe cealalta factura de care am intrebat mai sus. EU nu cred ca este corect sa maresc valoarea unui server (acela este mijlocul fix) cu valoarea termopanului.
Nu este gresit nici ceea ce v-a cerut sefa. Mariti valoarea mijlocului fix cum v-a spus dansa, dar tot dansa sa va spuna cum sa-l amortizati.

Identific aici doua posibilitati:

(1) Pentru a nu repartiza cheltuielile pe o singura luna se foloseste contul 471 (Cheltuieli inregistrate in avans) si se stabileste printr-o nota interna in cat timp si in ce cuantum lunar se distribuie.

(2) Din vechiul mijloc fix integral amorizat, imbunatatit si aclimatizat rezulta un alt mijloc fix. Acesta va fi folosit si amortizat conform legislatiei in vigoare.

Dvs. alegeti cum e mai bine. Eu as adopta a doua varianta.
Iulian Manea a scris:
(2) Din vechiul mijloc fix integral amorizat, imbunatatit si aclimatizat rezulta un alt mijloc fix. .


Nu domnule Manea, mijlocul fix este acelasi, nu rezulta un alt mijloc fix.:sorry: Este vorba aici despre o prestare a unor servicii de catre o firma specializata. Poate ne spune @adinozaur1 la cat se ridica valoarea acestora. S-au inlocuit piese, a fost numai curatat serverul respectiv? Informatiile sunt cam putine. Si daca chiar se mareste valoarea mijlocului fix, se procedeaza cum am scris eu mai sus.
Iar termopanul nu are legatura cu marirea valorii serverului. Eu zic ca este corect inregistrat ca mijloc fix de sine statator.:(

Valoarea lucrarilor este in valoare de aprox 20.000 lei. Aceste lucrari s-au realizat in baza unui contract in care obiectul il reprezinta prestari servicii IT, si nu investitii sau modernizari. Astfel, o firma specializata in IT, a cumparat 2 suporturi pentru servere, a construit o podea statica si a cumparat cabluri, piulite, etc. Pe factura primita de la firma IT scrie: "Lucrari conform contract" si are anexat un deviz de lucrari.

Alte discuții în legătură

Renovare spatiu emaio emaio Buna ziua. Lucrez la o societate care a renovat de curand spatial comercial unde isi desfasoara activitatea. Jumatate din spatiu este inchiriat, iar jumatate ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatii mijloc fix bisogc bisogc Rog o parere avizata vizavi de urmatoarea problema : O societate are in patrimoniu un vehicol de transport marfa amortizat undeva la 50-60 % .Face o ... (vezi toată discuția)
Investitii la un spatiu inchiriat tatiana1 tatiana1 Buna seara, am urmatoarea situatie: La un spatiu inchiriat a fost montata tamplarie termopan , s-au efectuat lucrari de inlocuire pardoseala,inlocuire de ... (vezi toată discuția)