avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... vechime juridica
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

vechime juridica

Sunt Gabriela si as dori sa stiu daca mi se va recunoaste vechimea ca si grefier cu studii superioare juridice chiar daca sunt momentan incadrata pe un post cu studii medii, vechime care imi va fi necesara daca voi dori sa dau examen in magistratura direct pe post cu vechimea ceruta de lege de 5 ani. sunt grefier de 3 ani de zile cu studii superioare juridice si as vrea sa stiu daca se considera vechime in specialitate, faptul ca eu am fost incadrata o perioada pe studii medii
Cel mai recent răspuns: criscrai , utilizator 20:26, 29 Iulie 2011
Buna seara.
Pentru a putea candida pe un post care solicita o anumita vechime in studiile superioare absolvite, trebuie dovediti, din pacate, anii care sunt necesari pentru depunerea dosarului.
Asa cum, intr-o institutie financiar bancara de pilda, pentru unele posturi se solicita 5 ani vechime, de pilda, faptul ca un potential candidat are doar 3 ani in specialitatea studiilor absolvite si restul de 2, din motive care poate sunt independente de el, este incadrat pe o functie care presupune doar studii liceale, nu indreptateste respectivul candidat sa aspire la recrutarea facuta de HR.

Nu stiu cum este situatia concreta la admiterea in magistratura, dar daca vi se cere o vechime de 5 ani in studii superioare de speicialitate juridica, fara echivoc, acei 5 ani trebuie dovediti, scriptic.
Asteptati si alte opinii, poate de la cineva care a intimpinat aceeasi problema cu a dvs.
O seara buna.
Maye
Edit:

Facand un paralelism , ipotetic, cu o institutie financiar bancara, daca se solicita 5 ani vechime pt.un post de economist, si X are doar 3 ani, ca economist la o societate privata, de pilda, iar restul de 2 a fost doar curier, post ce presupune studii medii, nu i se poate accepta dosarul pt.recrutarea respectiva.Pt ca in foaia Revisal - mai nou- vechimea ceruta si care intereseaza angajatorul este doar 3 ani.Restul de 2, nu au relevanta, cu tot respectul pt.munca respectivului. Poate in alta parte, unde nu se solicita diploma de licenta, da. Dar pe cei de la HR care ''vad ''actele prima data, cu toata bunavointa, nu ii va interesa decat acea vechime ceruta. 5 ani. No more, no less...

Bafta, oricum:)

Cam asa cred ca este si cu magistratura....
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
ContSters170895, utilizator
Prima conditie, in ceea ce va priveste este aceea de a fi grefier cu studii superioare juridice si o indepliniti.
A doua conditie este aceea de a avea o vechime in specialitate de cel putin cinci ani. Practic totul se va reduce la eliberarea unei adeverinte care sa ateste vechimea de cinci ani ca grefier. Observati ca legea nu distinge daca activitatea indeplinita este cea a unui grefier cu studii medii sau cu studii superioare.
In opinia mea acei trei ani constituie vechime in sensul Legii 303/2004.

Pentru egalitate de sanse ar trebui sa fiti acceptata la un eventual concurs fie si numai comparativ cu vechimea de cinci ani a unui, sa zicem, consilier juridic sau, de ce nu, a unui avocat.
@Claudel1982, cred ca te poti lamuri din extrasul postat mai jos:

''La concursul de admitere în magistratura pot participa fostii judecatori si procurori care si-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut de art. 87 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit functii de specialitate juridica în aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învatamântul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime în specialitate de cel putin 5 ani, la data sustinerii testului grila, daca îndeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) si, dupa caz, la art. 32 din Legea nr. 303/2004.''

Extrasul este de pe site-ul Inm-ului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters170895, utilizator

;)
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
claudel1982, utilizator
claudel1982 a scris:

claudel1982 a scris:

Sunt Gabriela si as dori sa stiu daca mi se va recunoaste vechimea ca si grefier cu studii superioare juridice chiar daca sunt momentan incadrata pe un post cu studii medii, vechime care imi va fi necesara daca voi dori sa dau examen in magistratura direct pe post cu vechimea ceruta de lege de 5 ani. sunt grefier de 3 ani de zile cu studii superioare juridice si absolventa a SNG-ului as vrea sa stiu daca se considera vechime in specialitate, faptul ca acum incadrata acum ca grefier cu studii medii.

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Admitere scoala nationala de grefieri septembrie 2010. allyynnutza allyynnutza Buna ziua. As vrea sa stiu daca are cineva idee despre admiterea la scoala natioanala de grefieri din septembrie 2010. Pe site-ul csm-ului, in calendarul ... (vezi toată discuția)
Sng si inm ContSters89182 ContSters89182 Buna. Am o prietena care da impreuna cu mine, la inm. Dar, ea doreste sa dea si la sng. Ce face daca reuseste la amandoua? Are posibilitatea sa aleaga doar ... (vezi toată discuția)
Grefier cu studii superioare-magistratura atzucna atzucna Un grefier incadrat cu studii medii,desi are studii superioare,dupa 5 ani poate participa la concursul de admitere in magistratura? (vezi toată discuția)