avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj divort

Nu stiu daca am deschis topicul acolo unde trebuie dar sper sa fie ok, daca nu o sa rog moderatorii sa-mi mute topicul.

Am o singura intrebare: "Cine cu ce se alege dupa divort?"

Parintii mei sunt casatoriti de 28 de ani. Tata a cumparat apartamentul imediat dupa ce a venit de la tara la oras in rate. Dupa casatoria cu mama mea amandoi au platit rate la apartament pana a fost achitat complet dar pe titlul de proprietate este trecut doar tata.
Pe parcursul casatoriei amandoi au adus bani in casa si au renovat-o de cate ori a trebuit. De cativa ani mama este singura care plateste cheltuielile la casa, aduce mancare in casa, etc. Tata isi tine banii pe card, ii foloseste atunci cand are el nevoie de ceva sau se strica ceva in casa. In ultimul timp tatal meu a inceput sa bea foarte mult, mai bine zis in fiecare zi (daca e o zi pe saptamana treaz e mult); ne critica si urla la noi de cate ori are el chef indiferent daca e bine ce zice sau nu, ba chiar ne ameninta ca ne scoate afara din casa.
Eu cu sora mea suntem majore, sora este casatorita si sta la casa ei. Eu cu mama locuim aici, impreuna cu el. Eu nu lucrez (sunt studenta), doar mama si tata.
Daca mama ar vrea sa divorteze de tata, mama sau noi (copii lor) avem drept la partaj, si daca da...cum s-ar imparti acesta? - am mai citit pe internet dar nu prea am inteles multe.

Va multumesc frumos, astept raspunsuri de la voi.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 22:07, 15 Iulie 2011
Copii nu au dreptul la partaj; de regula la partaj se porneste de la ideea de contributie egala a ambilor soti la dobandirea bunurilor comune.
Daca apartamentul a fost cumparat inainte de casatorie atunci mama dvs are doar un drept de creanta pentru ratele platite in comun si imbunatatirile aduse la apartament. Apartamentul ramâne al sotului.
In cazul in care sotul este turbulent se poate cere o ordonanta presedintiala de evacuare a sotului pana la finalizarea divortului.
Copii nu au nici un drept la partajul sotilor.

Avand in vedere ca copii sunt majori, sotii vor putea divorta pe cale administrativa la starea civila, la notariat sau in instanta.
Intrucat apartamentul este dobandit de tata inainte de casatorie, el este proprietar.
Mama nu va putea dobandi apartamentul prin partaj, dar poate invoca existenta unui drept de creanta egal cu contributia sa la plata ratelor.
Cam dezavantajos.
Poate solicita ca respectiva contributie sa se calculeze in raport de valoarea de piata a apartamentului. Spre exemplu, daca a avut o contributie de 1/2 din ratele achitate (cota de 1/2 se prezuma de lege, dar oricare dintre soti poate face dovada ca a avut o contributie mai mare, in functie de veniturile realizate in perioada achitarii ratelor), poate cere jumatate din valoarea apartamentului.
Practica instantelor este impartita in aceasta privinta, unele considerand ca o asemenea cerere aste admisibila, altele acordand doar suma efectiv platita, actualizata cu indicele de inflatie.
Pentru instrumentarea unui asemenea proces aveti neaparat nevoie de un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)
Sunt disperată. am nevoie de un sfat legat de divorț, vă rog eleonora2 eleonora2 Buna dimineata. Am 49 ani si viata mea de familie a ajuns un cosmar. As dori sa divortez. Nu am copii minori in intretinere. Cei pe care ii am sunt majori. ... (vezi toată discuția)
Divort / partaj marian_t marian_t Buna ziua, Va cer sfaturi privind procedura de divort si partaj dintre parintii mei. In cateva cuvinte, nu se mai inteleg de 20 de ani dar au continuat sa ... (vezi toată discuția)