avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort / partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort / partaj

Buna ziua,
Va cer sfaturi privind procedura de divort si partaj dintre parintii mei. In cateva cuvinte, nu se mai inteleg de 20 de ani dar au continuat sa locuiasca in acelasi apartament, mama alegand aceasta solutie de frica sa nu ramana fara un copil. Marea greseala a mamei este ca nu inceput aceasta procedura mai devreme, dar asta e.

Tatal meu este o persoana cu care nu te poti intelege, iar pe mama o desconsidera si o maltatreaza verbal (fizic nu mai poate, desi a lovit destul de des), o pacaleste la banii de intretinere (isi platesc separat intretinerea, restul cheltuielilor se impart in 2 conform facturilor, dar asta nu il impiedica sa nu o puna sa plateasca de 2 ori aceeasi factura). Daca nu plateste, ii scoate butoanele de la aragaz, sigurantele ca sa nu aiba curent si rozetele de la robinetele de apa. Din pacate nu pot dovedi acest lucru, doar eu ca sa fiu martor.

In casa este mizerie, nu se spala, nu vrea sa plateasca intretinerea mai nou, se cearta cu toata lumea. In acest moment au acumulat , din cauza lui, o restanta destul de mare la intretinere, urmand a fi actionati in judecata. Suma nu este mare, dar nu este corect ca sa o plateasca mama, ea a platit mereu la timp, are chitante sa dovedeasca acest lucru.

El ar fi de acord cu un divort pe cale amiabila, dar nu vrea sa ii dea nimic mamei, considera ca nu are dreptul, cresterea celor 2 copii nu inseamna nimic pt el. Noi suntem mari, nu avem pretentii, doar intre ei este problema.

Acum ne-am hotarat sa incepem procesul de divort si sa incerc sa am o discutie cu el impreuna cu un avocat. Nu cred ca aceasta discutie va avea un rezultat fericit, asa ca va intreb:

- dupa procedura de divort, poate intenta un proces legat de rau tratament sau ceva legat de situatia din apartament si modul lui de comportare?

- tot dupa divort, cum pot locui ei impreuna, dar mama sa isi plateasca intretinerea si sa nu apara ca avand restante? Administratia e hotarata sa ii dea in judecata, din pacate ei fiind oficial impreuna, procesul va fi impotriva lor, nu a lui. Daca divorteaza inainte, acest lucru schimba ceva?

- mama are dreptul la 50% din apartament sau acest procent poate varia? Si daca da, in functie de ce anume?

- mama mai are dreptul la alte bunuri, cum ar fi contul lui de economii? Acesti bani nu provin din mosteniri. Cum se poate proceda ca acesti bani sa nu dispara?

- in timpul procesului, mama trebuie sa fie prezenta mereu?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:11, 9 Iulie 2012
Daca sotii sunt de acord cu divortul atunci ei pot divorta la notar. Daca nu sunt de acord atunci vor merge in instanta.

Dupa desfacerea casatoriei va fi introdus partajul, cu capat de cerere distinct de evacuare a
paratului pana la ramanerea definitiva a hot de partaj, motivat de comportamentul violent si iresponsabil al paratului si de restanta in continua crestere la cotele de intretinere.

Din cele mentionate inteleg ca imobilul este bun comun al sotilor dobandit in timpul casatoriei.

Fiind amandoi proprietari, asociatia ii va chema in judecata pe ambii proprietari pt ca asa cere legea. Nu conteaza daca sunt sau nu casatoriti, ceea ce determina chemarea lor in judecata impreuna este calitatea lor de proprietari.

Mama poate achita si cotele sotului, pretinzandu-le ulterior prin procesul de partaj.

Acum, cu privire la partaj, legea prezuma o contributie de 50-50% la dobandirea bunului. Cu martori, acte etc se poate dovedi o contributie majorata a unuia dintre soti.

La masa partajabila se includ toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei: imobil, bani aflati la banca, bunurile mobile din casa, masini etc.

Chiar daca banii din cont dispar, dcaca se face dovada ca ei au existat si cuantumul sumei, atunci se vor scadea din partea cuvenita celui care i-a retras.

Eu vad solutia din partaj astfel: Atribuirea bunului imobil catre mama, cu plata sultei catre tata reprezentand evaluarea in bani a cotei sale de proprietate, din care se scad eventualele cote de intretinere achitate de mama in contul folosintei lui si eventual suma de bani din banca, daca aceasta este retrasa.
Multumesc de raspuns.
Imobilul este dobandit in timpul casatoriei, da. Nu sunt alte bunuri in afara de casa.

Ar fi de acord cu divortul la notar, dar nu cu imparteala bunurilor.
Sa inteleg ca se poate divorta la notar, urmand ca pentru partaj sa se mearga la proces?
Nu cred ca mai paote fi vorba de comportament violent, doar iresponsabil.

El mizeaza pe faptul ca el a platit ratele la casa (a fost cumparata de la ICRAL, imediat dupa 89, suma neffind mare, achitata in rate de catre el, banuiesc ca are dovezi). Schimba cu ceva procentul de impartire a bunurilor comune?

Mama s-a ocupat de cresterea noastra, aici el contribuind foarte putin sau chiar deloc, oricum nu cred ca asta mai conteaza si nici nu putem dovedi acest lucru.
Da, ati inteles bine, divortul pe cale amiabila la notar si ulterior partajul in instanta.
Nu conteaza in opinia mea ca a platit ratele singur.

Ratele i s-au oprit din salariul lui, dar in timpul casatoriei. Plus ca mai trebuia sa si manance, sa se imbrace etc.

Conteaza si contributia mamei la cresterea si educarea copiilor, plus sa banuiesc ca a avut si dansa serviciu.Se pot proba cu martori aceste aspecte.
Am inteles, multumesc din nou.
Da, a fost angajata tot timpul, dar toti banii i-a dat pe mancare si imbracaminte pt noi.

In procesul de partaj de ce anume se tine cont? Doar de contributiile fiecaruia sau si de comportament? Faptul ca a lovit-o de fata cu mine (minor) constitue o dovada? Eu si cu sora mea am putea depune marturie cum s-a comportat si cate i-a facut. Sau aceste lucuri nu conteaza in procesul de partaj?
La partaj nu conteaza comportamentul tatalui , conteaza la divort pt a dovedi vina sotului in desfacerea casatoriei.
Dvs ca si copii, nu puteti fi martori nici la divort ( daca se ajunge la instanta) , nici la partaj.
Nu conteaza cine a platit efectiv ratele si nici cine a avut salariu mai mare, nu creed ca tatal va obtine o cota mai mare de 50 %.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara partaj - mai pot cere partajul? tiby30 tiby30 am si eu o intrebare am divortat in 2003 iar partaj nu sa facut de niciun fel eu loc cu parinti si am sct de vinzare cumparare cu clauza de intretinere dupa ... (vezi toată discuția)
Partaj după divorț mario2006 mario2006 Buna ziua, Am divorțat de fosta mea soție în iulie 2018, la notar, amiabil. În ceea ce privește împărțirea bunurilor am procedat tot amiabil, astfel: ... (vezi toată discuția)
Partaj LuizaCiolcan LuizaCiolcan buna ziua, Sunt casatarita de peste 10 ani,avem ca posesiuni un apartament si o casa dobandite in timpul casatoriei. Sotul meu este cel care a platit ... (vezi toată discuția)