Ce anume se intelege prin descindere si practic ce inseamna ? Se poate referi la o persoana , care locuieste la alta adresa , cunoscuta, si este posibil , ca aceasta sa nu fie instiintata nici dupa luni de zile ?
Fara mandat de perchezitie nu se poate face descindere ?Cine elibereaza mandat de perchezitie si in ce imprejurari ? Persoana , care cu ceva timp a locuit in acea casa nu trebuie sa aiba cunostiinta de acest lucru? Cel putin ulterior , chiar dupa luni de zile .Trebuie sa existe un dosar de ancheta penala ? Cum se poate , daca persoana pe numele careia se intocmeste eventualul dosar , nu are cunostiinta de acesta ? Va rog raspundeti sa pot clarifica aceste intrebari !X-(
Trebuie facuta distinctia cuvenita intre perchezitia cu caracter juddiciar , aflata sub incidenta prevederilor C.pr.pen si activitatile extrajudiciare prevazute de reglementari speciale cum ar fi : perchezitia vamala , cea antiterorista la intrarea npe un aeroport , perechezitionarea in vederea dezarmarii unui infractor periculos , cea corporala la intrarea sau primirea in aresturi a persoanelor retinute sau arestate, etc.
Pentru ca perchezitia sa aiba un caracter legal , conf.art.100/6 c.pr.pen , trebuie sa fie inceputa urmarirea penala impotriva persoanei impotriva careia se ia o astfel de masura procedurala ,inceperea urmaririi penale impunand existe un minim de date cu privire la savarsirea unei infractiuni.
La propunerea procurorului , magistratul judecator , in conditiile legii , dispune emiterea mandantului de perchezitie.
Efectuarea unei perchezitii vizeaza un drept fundamental al omului - inviolabilitatea domiciliului sau a persoanei - astfel ca autorizarea unei astfel de masuri nu poate fi facuta in afara procesului penal.
Pentru a primi relatii la obiect , va rog incercati sa prezentati mai multe amanunte cu privire la situatia dvs.
Pentru ca perchezitia sa aiba un caracter legal , conf.art.100/6 c.pr.pen , trebuie sa fie inceputa urmarirea penala impotriva persoanei impotriva careia se ia o astfel de masura procedurala
Nu este neaparata nevoie. Urmarirea penala poate fi inceputa si in rem.