Buna ziua. Sunt nou pe acest forum, insa il urmaresc de ceva vreme, si ma intereseaza in particular , un subiect despre dezbaterea mostenirii. Mentionez ca am urmarit celelalte discutii despre dezbaterea mostenirii, dar nici un caz nu se preteaza la speta care prezinta interes pentru mine. Si anume:
Obiectul este un bun imobil si anume un apartament cu 2 camere.
Partie sunt: Bunica, si trei frati ( x, y, z) , bunicul a decedat. Bunica se muta la o casa la tara, trecuta pe numele la unul din cei trei frati (Y) lasata mostenire de strabunic. Fratele Z este plecat in Spatiul Uniuniunii Europene. Fratele X a locuit o perioada de 11 ani in apartament, dupa care a plecat din tara , dar a ramas fiul acestuia in continuare in apartament. Fratele X a adus mai multe imbunatatiri apartamentului, ( centrala , gresie , faianta. termopane , usa schimbata, izolatie exterioara, etc, ceasuri apa, gaz, ) din bani proprii deoarece acestea se aflau intr-o stare de degradare, si acesta locuia in momentul acela in apartament. Tot fratele X , sa ocupat de plata facturilor, cheltuielilor de intretine, impozitelor si tot ce tine de viata la bloc.
Intrebarea mea este urmatoarea: In cazul dezbaterii mostenirii cum va aduce in discututie sumele investite, si daca acesta le va putea recupera, la dezbatere.
Din ce imi dau seama : Bunica va lua 50%, iar frati vor imparti restul de 50 la suta. insa inainte in eventualitatea vanzarii bunului imobil, se va scadea investia facuta de fratele x, dupa care vor trece la imparteala? Multumesc anticipat, tuturor.
Presupunand ca sunt toti 3 copiii bunicii ce au ca tata pe bunicul decedat, atunci:
Sotul supravietuitor, adica bunica, va mosteni 1/4 din averea celuilalt sot.
Adica, bunica dvs. ca avea 1/2+1/4 , iar cei 3 copii vor imparti in mod egal ceea ce ramane.
Cel ce a facut investitii are un drept de creanta echivalent cu contravaloarea acelor investitii, pe care il solicita de la ceilalti mostenitori, pastrandu-se proportiile.
In masa succesorala vor fi incluse toate bunurile care au apartinut bunicului.
Cotele succesiunii vor fi :
- 1/4 bunica;
- 3/4 copiii bunicului, respectiv cate 1/3 fiecare copil.
Daca apartamentul in discutie a fost bun propriu al bunicului, el va fi inclus in intregime in masa succesorala, iar daca a avut regimul de bun comun, dobandit in timpul casatoriei cu bunica, va fi inclus in masa succesorala in cota doar de 1/2, cealalta cota de 1/2 fiind proprietatea bunicii.
Trebuie facuta diferenta dintre dezbaterea succesiunii si partaj.
In urma dezbaterii succesiunii se obtine certificatul de mostenitor, care cuprinde componenta masei succesorale, mostenitorii si cotele care revin fiecaruia.
Partajul este ulterior dezbaterii succesiunii si nu este obligatoriu sa se faca. Mostenitorii pot ramane vreme indelungata in indiviziune, de exemplu pana la moartea bunicii.
Problema imbunatatirilor se va pune cu ocazia partajului, cand vor fi evaluate bunurile care se impart, scazandu-se din valoarea apartamentului imbunatatirile facute doar de unul dintre mostenitori. Cu ocazia partajului se va hotara ce bunuri succesorale vor fi atribuite fiecaruia dintre mostenitori.