Locuiesc intr-o scara de bloc cu 10 nivele. Blocul a fost dat in folosinta in anul 1975, atunci fiind dat in exploatare si liftul ce deserveste accesul proprietarilor pe nivele.
La data de 28 mai 2012 expira avizul dat de firma autorizata de la Bucuresti care da autorizatie de functionare a liftului. Desi liftul arata inca bine, cei de la Bucuresti, au spus la ultima verificare din 2011 luna mai, ca doar un an mai pot prelungi autorizatia de functionarea a liftului. In cartea tehnica unde sunt trecute toate reviziile generale, tehnice, periodice facute de firma locala care deserveste functionarea liftului s-au facut unele precizari ce au caracter OBLIGATORIU pana in mai 2011.
Interventiile care ar trebui facute la partea mecanica si cea electrica pentru a mai putea obtine o prelungire a autorizatiei de functionare pe cel putin 2 ani sunt in valoare de circa 250 de milioane de lei vechi (piese plus manopera de executie). Problema este ca in cartea tehnica durata de utilizare a liftului este de 30 ani...
Al nostru are deja 36 de ani si cu toate investitiile pe care le vom face noi, mai mult de 2 ani de functionare nu ne garanteaza nimeni.
Din cate am inteles achizionarea si montarea unui lift nou costa peste 1,5 miliarde de lei vechi.
Daca mai sunt blocuri in situatia noastra as vrea sa stiu ce solutie se poate alege, tinand cont de faptul ca investitiile in ambele cazuri sunt peste puterea financiara a proprietarilor...Majoritatea au venituri mici sau medii iar circa o treime din ei sunt pensionari. Modalitatea cum poate presedintele si comitetul executiv poate convoca adunarea generala, a fost deja una anul asta, si daca este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau doar a majoritatii pentru luarea unei decizii oricare ar fi ea...altfel din mai 2012 presedintele va opri liftul in conditii perfect legale comform documentelor deja existente la asociatie.
Daca este nevoie de prezenta majoritatii proprietarilor (unii din ei nu vor sa vina pentru ca stiu despre ce este vorba si nu vor sa auda de dat bani), ce modalitati avem noi ceilalti proprietari sa impunem crearea unui fond de investitii pentru reparatia liftului sau achizitionarea unuia nou in conditiile in care suntem la limita in a forma o majoritate?
Mentionez ca sunt pensionari la etajele superioare iar oprirea functionarii liftului ar insemna practic CONDAMNAREA acestor persoane...pe cand cei de la etajele inferioare:parter, et.1,2,3 prefera sa urce pe scari decat sa contribuie cu bani la rezolvarea acestei probleme.
Daca cunoaste cineva vreo modalitate de acordare a unui imprumut cu o dobanda modica pentru investitii de o asemena anvergura pe o durata mai mare de timp 5-7 ani cel putin...BANUIESC CA MAI BINE SE CUMPARA UN LIFT NOU decat SA SE DEA UN SFERT DE MILIARD ca sa mai mearga maxim 2 ani!
Astept raspuns din partea unor asociatii care se confrunta cu o problema similara cu a noastra sau o parere pertinenta din partea oricui care sa ne scoata din aceasta situatie aparent fara iesire... #-o
prelungirea duratei de viata a liftului se face printr-o expertiza (costa cca 2000-3000 lei ) facuta de o persoana (firma ) autorizata de ISCIR , de regula firma intretinatoare . Si in functie de starea liftului , dupa inlocuirea, repararea piselor cu probleme , se prelungeste durata cu 5-10 ani. Aceasta expertiza este prevazuta in PT R2-2010 si se pare ca acest paragraf , pentru asoc. de proprietari, este suspendat de ISCIR printr-o decizie.
cred ca sunt foarte multe situatii similare, una suntem si noi
deci un lift nou costa 10.000 euro ce trebuie sa-i adunam in 2 ani, asta inseamna10.000 euro/40 apartamente/24 luni=10,4 euro/luna adica 43 lei/luna.
se pare cam mult pt cei pana la etajul 4, se pare ok pt cei ce au venituri bunicele, se pare in regula pt cei de la et 7 in sus.
adevarul, legal este ca toti trebuie sa contribuim la aceasta cheltuiala in functie de cota parte indiviza (nu cum am facut eu calculul), este o situatie foarte delicata si daca nu cautam solutii inca de pe acum, cu siguranta o sa ramanem fara lift!
parca auzeam ceva despre un credit pt asociatii...
astept... si eu variante...
PT R2-2010
Art. 83 Verificarea tehnica în utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic se efectueaza în scopul evaluarii starii tehnice, estimarii duratei de functionare remanenta si stabilirii conditiilor de functionare în siguranta a ascensoarelor.
Art. 84 Verificarea tehnica în utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic se efectueaza în urmatoarele cazuri:
f) la sfârsitul duratei de viati a ascensorului, atunci când aceasta este stabilita prin documentatia tehnica;
g) la expirarea duratei normale de functionare prevazuta în Hotarârea Guvernului nr. 2.139/2004, atunci când prin documentatia tehnica nu este prevazuta durata de viata a ascensorului;
Pe scara mea sunt doua lifturi. Unul a luat foc chiar de la inceput si nu a mai fost reparat. De fiecare data cand se punea problema, nu se gaseau bani. Atunci ne-am hotarat sa eficientizam fondul de reparatii.
Am strans ani de zile cate 5 lei / lunar de la 170 apartamente, am inchiriat camarile de la etaje, am tinut banii care ne prisoseau in depozite bancare bune care ne aduceau ceva dobanda, am instituit fondul de penalizari maximizat....si am reusit sa strangem ceva bani. Ei erau blocati insa la restantieri. S-a intreprins cate ceva si i-am mai convins pe unii dintre ei cu restante istorice sa plateasca, astfel acum suntem in pozitia de a contracta o lucrare de inlocuire a cabinei si a partii mecanice si electrice.
Kittul de reparatii costa cca 26.000, dar va fi un ascensor nou-nout.
Celalalt lift expira anul viitor si nu vom mai primi autorizatie de functionare pe el. Va trebui si el schimbat. Alti bani, alta distractie.
Da, dar macar mai traim inca 30 de ani si vor functiona lifturile. Un bloc nu se poate lipsi de lift. Sunt oameni in varsta, oameni bolnavi, vine SMURD-ul etc.
Trebuie reparat!
Scut (sort) lift
DORUSTA
Buna seara. De curand, asociatia noastra a primit un document prin care ni s-a adus lacunostinta faptul ca trebuie sa se monteze la cabina liftului un scut ... (vezi toată discuția)