avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare custodie

Salutari tuturor!As dori un sfat de la d-stra ,in legatura cu renuntarea la custodia unui copil.Despre ce este vorba?Sora mea a trait in concubinaj o perioada indelungata cu o persoana.In urma concubinajului a rezultat un baiat ,acum in varsta de 15 ani.In urma cu cativa ani,din cauza neintelegerilor dintre ei,a rezultat o despartire definitiva.Din cauza lipsei banilor a fost nevoita sa se duca la munca in Italia.Mare parte din banii trimisi acasa au fost cheltuiti pe bautura de catre concubin,nu mai intru in amanunte.In acest rastimp el s-a si pensionat pe caz de boala.Sora-mea s-a hotarat sa il ia cu ea definitiv in Italia,acum vreo 3 ani in urma,pentru a-i asigura un trai ,cat de cat, mai bun acolo.A gasit o persoana de care s-a atasat si care a fost de acord sa aiba o viata impreuna cu sora mea si cu fiul ei.Insa,neintelegerile intre dansa si fiul ei au devenit asa de mari, incat in momentul de fata,nu se mai poate face nimic.Acum,ea este hotarata sa vina in tara si sa il lase pe copil in ingrijirea tatalui sau a statului.Acesta a fost ,de principiu ,de acord cu luarea copilului,dar cunoscandu-i profilul moral,personal ma indoiesc ca asta se va si intampla.Acum apar intrebarile:
1.Ce ar trebui sa faca sora mea pentru incredintarea definitiva a custodiei, tatalui acestuia?(Desi,el nu este trecut in certificat de nastere ca fiind tatal)
2.In situatia in care el refuza preluarea custodiei ce ar trebui sa faca ea pentru a renunta la custodia fiului sau?(Imi pare rau s-o repet,nu mai exista cale de intoarcere,intre ea si fiul ei.Umilintele la care a fost supusa au facut-o sa ia aceasta decizie grea)
Mentionez,de asemeni,ca s-a ajuns la o intelegere verbala prin care ea sa ii trimita lunar fostului concubin o suma de 100 de euro ,maxim 150 (atunci cand ea are de lucru).
Va multumesc anticipat pentru sfaturile d-stra.
Cel mai recent răspuns: saintromania , utilizator 22:27, 16 Iulie 2011
Stabilirea paternitatii se poate realiza fie prin recunoastere de catre tata, fie in urma unui proces de stabilire a paternitatii.
Daca tatal este de buna-credinta, asa cum a afirmat, il va recunoaste, fara a mai fi nevoie de proces.
Cu privire la custodie, copilul poate fi lasat in grija tatalui, fie in urma consensului in acest sens, fie prin proces de incredintare.
sora dvs e responsabila in momentul asta pt fiul sau si raspunde pt el pana la 18 ani, nu il poate lasa la voia intamplarii cuiva care sa nu aiba grija de el.
ar trebui intai rezolvata problema paternitatii, odata stabilita paternitatea, poate cere ca fiul sa-i fie incredintat tatalui si dansa sa-i plateasca pensie.
sa solicite si sprijinul autoritatii tutelare, cand vine in tara
pai trebuie sa faceti un test de paternitate si faceti actiune in instanta
Aveti idee cam cat timp ar dura un proces de incredintare?Va intreb asta deoarece, ea vine luna urmatoare in tara si trebuie sa isi rezolve problemele.Am inteles ca,sub nici o forma, nu isi mai ia baiatul cu ea in Italia.Intelege ca trebuie sa aiba grija de el pana la majorat,dar ,daca tatal lui nu vrea sa ia custodia, este hotarata sa accepte sa fie decazuta din drepturile de mama si sa incredinteze copilul statului.Banuiesc ca cei de la autoritatea tutelara ii vor explica ce pasi trebuie sa urmeze.
Nimeni nu poate renunta la drepturile parintesti dupa bunul plac si sa isi incredinteze copilul statului.
Sora dvs. are o responsabilitate fata de acel baiat, este fiul ei si, desi nu vreau sa o judec, are o oarecare vina si contributie cu privire la modul in care baiatul si-a format caracterul.

Alte discuții în legătură

Concubinaj Oana21 Oana21 Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului cu copilul minor icu 78 icu 78 buna ziua. locuiesc in concubinaj cu tatal baietelului nostru de 1 an. apartamentul in care locuim este al lui eu avand domiciliul din buletin la o allta ... (vezi toată discuția)
Incredintare....... keemo_sabe keemo_sabe buna seara...sunt tata al uni copil de 4,7 ani cu o femei cu care am stat 6 ani ea avand din prima casnicie 2 copii.am fost de acord .copii nu au nici o ... (vezi toată discuția)