avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Concubinaj

Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am locuit este pe numele defunctului, iar fratii lui au cedat-o in favoarea lui ,cu semnatura,acum multi ani. El a decedat pe 11 august,saptamana trecuta,si ieri la inmormantare,sora lui(desi cedase cu semnatura casa) si-a cerut drepturile. Casa este muncita doar de catre mine si baiatul meu. As dori sa imi explice cineva care este situatia in care ma aflu...Exista o lege care apara concbinajul? Daca singurul mostenitor( fiul nostru) a decedat,cine preia bunurile? Ce pot face sa nu ma dea afara din casa? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Oana21 , utilizator 19:33, 16 August 2008
Desi concubinajul nu este octoti de lege se recunoaste anumite efecte juridice acesttei uniuni de fapt cum ar fi starea de indiviziune asupra bunurilor coachizite(dobindite in timpul concubinajului. Daca spuneti ca imobilul este pe numele defunctului, urmeaza sa dovediti contributia dv. la acel imobil si mai mult urmeaza sa culegeti si partea fiului dv. decedat fara alti mostenitori. Oricum nu va poate obliga sa parasitii imobilul fara un proces, iar evetualul certificat de miostenitor pe care l-ar obtine il putei anula.
Dupa decesul fiului d-.stra., ca mostenitori legali, veniti d.-str., ca mama si tatal acestuia. Daca fiul d.str. a investit n casa tatalui, atunci acesta avea un drept de creanta, deoarece nu era proprietar ci doar a investit in aceea casa.In cazul in care veti fi actionata in justitie, apelati la un avocat care sa va formuleze o actiune reconventionala, solicitand dreptul de creanta ce va revine dupa decesul fiului si dreptul d.-stra., deoarece at investit alaturi de acesta intr-o casa, care desi nu erati trecuta in acte ca proprietar, puteti dovedi ca ati locuit acolo si ati investit. In cerere cereti si dreptul de retentie pana la plata sultei de catre fratii concubinului.
Daca se intampla ca tatal baiatului sa moara primul, atunci totul ii revenea fiului acestuia, in acest caz vin fratii si surorile pe partea concubinului, iar d.-stra cereti dreptul de creanta, adica contravaloarea ce ati inveatit si dreptul de creanta dupa fiul d.-str., precum si iesirea din indiviziune.
Va inteleg perfect durerea, condoleante. Si m-am pierdut tatal acum fix o luna.:(
Va multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinaj- cine mosteneste averea defunctului? alicevictoria1989 alicevictoria1989 Matusa mea a trait in concubinaj timp de 18 ani neavand niciun copil. Concubinul a murit recent.El avea un baiat care a decedat si el la scurt timp dupa tatal ... (vezi toată discuția)
Legea concubinajului ramiha ramiha Buna ziua, Sora mea este in urmatoarea situatie: a locuit cu un barbat timp de 5 ani, fara a fi casatoriti. In acest timp, au achizitionat anumite bunuri in ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? iuliana0025 iuliana0025 buna ziua! va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la situatia in care ma aflu si anume as vrea sa stiu ce drepturi am la casa in care am ... (vezi toată discuția)